Belföld

Új gyógyszerek kerültek be a társadalombiztosítás által támogatott körbe

A kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé – mondta el a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában.

Takács Péter közölte, hogy a legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről született döntés.

Többek között a Parkison-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe. A döntés költségvonzata 30 milliárd forint.

Megjegyezte, hogy a gyógyszerekkel lerövidülhet a gyógyulási idő, valamint a gyógyíthatatlan betegségek esetében lassítható ezek folyamata, és javítható a betegek életminősége.

Külön kiemelte, hogy a világon az elsők között fogadott be a kormány a társadalombiztosításba egy olyan, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszert, amellyel a diabétesz szövődményeként kialakult szívelégtelenség is kezelhető.

Az MTI beszámolója szerint szólt arról is, hogy eddig ezekhez a készítményekhez csak egyedi méltányosság útján juthattak hozzá a betegek.

SMA-szűrés

Az államtitkár beszélt a gerincet érintő izomsorvadás (SMA) szűréséről is. Közölte, hogy az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálat egy úgynevezett pilotprogram része volt, amelyre 400 millió forintot fordított a kormány.

Hozzátette, hogy most a kiértékelés szakaszában vannak, és ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba.

Megjegyezte, hogy már intézkedett arról, hogy az úgynevezett kódkarbantartó szakmai bizottság soron kívül foglalkozzon a témával. A részleteket ismertetve elmondta, hogy az adatok alapján elsősorban azt vizsgálják, hogy az egész populációt kell szűrni a betegségre, vagy célzottan egy kockázati csoportra kell koncentrálni a vizsgálatokat.

A meddőségi kezelések területén több változás történt

Takács Péter közölte azt is, hogy a meddőségi kezelések területén is több változás történt. Többek között több ritka genetikai betegség szűrése is bekerült a programba. Hangsúlyozta: a meddőségi kezelések terén a kormány célkitűzése, hogy szélesebb körben legyenek elérhetők azok a terápiák és diagnosztikák, amelyek megelőzik a lombikprogramot.

Kiemelte, hogy ezért minden vármegyében meddőségkezelési szakambulanciákat hoznak létre.

Ebben az évben nyolc ilyen ambulancia indul, elsősorban azokon a területeken, ahol nincs úgynevezett IVF-centrum. Az államtitkár szólt arról is, hogy a társadalombiztosítás a jövőben valamennyi embriótranszfert finanszírozza majd. Eddig egy cikluson belül egyet támogattak,

A jövőben akár 15 embrióbeültetést is tb-finanszírozással kapnak meg a nők.

Bérnővérek alkalmazásának megszüntetése

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az úgynevezett bérnővérek alkalmazásának megszüntetéséről elmondta, hogy a kormány a profitorientált munkaerő-közvetítőket szorította ki a kórházakból.

Úgy fogalmazott, hogy ezek a cégek egyrészt kizsákmányolták a szakdolgozókat, másrészt a „szürkegazdasági zónában mozogtak”, mert csak minimálbérre jelentették be a dolgozókat. Harmadrészt pedig azzal zsarolták a kórházakat, hogy nem biztosítanak munkaerőt, ha nem emelhetnek árat – tette hozzá.

A szakdolgozók most visszatérnek az állami rendszerbe, és ahol eddig ideiglenes kapacitásszűkülés volt, ott is visszaáll az ellátás – közölte Takács Péter, hangsúlyozva, hogy beteg nem maradt ellátatlanul.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Lemondott az MSZP két társelnöke

Szabó Viktor

Orbán Viktor: háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Weber vezetésével

Szabó Viktor

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Szabó Viktor

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

Szabó Viktor

Az Otthonfelújítási program mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget

Szabó Viktor

Orbán Viktor: se pénzt, se embert nem küldünk a háborúba

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Az emberek világosan megüzenték, békét akarnak!

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a választás tétje összeurópai: háború vagy béke

Szabó Viktor

Szentes és Magyarország választ – ÉLŐ közvetítés!

Szabó Viktor