Belföld Térség

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Car on the Parking Spot

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár – nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.

Mintegy 3,5 millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint az a könnyítés, ami szerint az idei évtől az évi két alkalom, március 15. és szeptember 15. helyett már csak egyszer kell gépjárműadót fizetni – mondta Izer Norbert. Az államtitkár kifejtette: a kormány azért is döntött a szabályok egyszerűsítése mellett, mert az adózók nagy részénél az évi kétszeri fizetés során sokszor megtörtént, hogy vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán is kifizették.

Izer Norbert emlékeztetett, 2021. január 1-től a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) vette át a belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos feladatokat. A NAV 2021-ben a gépjárműadóról határozatot küldött az adózóknak. Ameddig az ebben meghatározott gépjárműadó-kötelezettség nem változik, az adóhivatal az éves gépjárműadóról csak értesítést küld, új határozatot nem – ismertette.

Felhívta a figyelmet arra: amennyiben problémát okozna az adózóknak az évi egyszeri fizetés, annak érdemes kihasználnia az Európai Unió legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét, amely a NAV mobilalkalmazásában (NAV-Mobil) csak néhány kattintás, ráadásul automatikusan jár. Az családok, a lakosság vagy például az egyéni vállalkozók az öthavi, pótlékmentes részletfizetést június 30-ig, évente egyszer vehetik igénybe – hangsúlyozta Izer Norbert.

Az államtitkár hozzátette, az az egyesület, alapítvány, köztestület pedig mentesül a gépjárműadó megfizetése alól, amelynek járműve költségvetési szerv, egyesület vagy alapítvány tulajdonában van, és nem keletkezett a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: Magyarország konzervatív és patrióta sziget egy szélsőségesen liberális tengerben

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: bízunk abban, hogy konzervatív fordulat lehet Európában és az Egyesült Államokban is 

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: az üzemanyagokban is megfizetjük a háború árát

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Szabó Viktor

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor