Kedves Látogatók!
Megosztom veletek a húsvéti kedvencünket a sonkát – egyszerű, s nagyon finom.
A recept 2 adagra:
Hozzávalók:
víz
sonka
Elkészítés:
1.
Én mindig kötözött sonkát veszek. Megmosom és utána kb 2-3 órára hideg vízbe áztatom. Miután kiáztattam, felteszem főni egy fazékban. Ahány kiló a sonka, annyi órát kell főzni. Én általában tovább főzöm, mint két óra. Spéktű próbával ellenőrzöm, hogy meg főtt-e. Ha könnyen belemegy a tű, akkor kész.
Miután meg főtt, veszek ki a főző vízből és abban főzöm meg a tojásokat külön edényben.
A sonkát a fazékban a levében hagyom kihűlni. Ha kihűlt a hűtőszekrénybe annyi lével teszem be egy tálban, hogy ellepje, mert különben kiszárad. Másnap kiveszem a hűtőből és akkor veszem le a hálót róla és szeletelem fel.
2.
A paraszt sonkát jól meg kell mosni a sótól. Azt tovább kell áztatni, hogy a só meg a füstös íz jó része kiázzon. Majd amikor feltesszük főni, annak az első vízét le kell önteni, amikor felforrt, hogy ne legyen erős füst ízű. Újra felöntjük hideg vízzel és főzzük órákig – a sonka méretétől függően. Azt is tű próbával ellenőrizzük. A levében kell kihűteni és hűtőbe tenni ugyanúgy, mint a kötözött sonkát.
Ajánlás :
Húsimádók ehetnek hozzá pár szelet finom házikolbászt és mustárt vagy majonézes tormát.
Jó étvágyat kívánok!
Forrás: NewGourmetChef
- Hirdetés -