Gazdaság

Több magyar szervezet is ellenzi az uniós génmódosítási szabályok enyhítését

Genetically modified food

Több magyar szervezet is ellenzi, hogy a biotechnológiai iparág nyomására az EU enyhítse a génmódosítási szabályokat – közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

A közlemény szerint 162 szervezet kéri az Európai Bizottság (EB) alelnökét, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket továbbra is a mostani normák alapján szabályozzák.

Magyarországról az ÖMKi-n kívül a Biodinamikus Közhasznú Egyesület, a Fenntarthatóság Felé Egyesület, a Közép-magyarországi Zöld Kör, a Magyar Természetvédők Szövetsége írta alá a Frans Timmermansnak címzett levelet. A közlemény szerint az EB várhatóan április végén ismerteti a véleményét az új génszerkesztési technikákról. A testület 2018-ban már úgy nyilatkozott, hogy az új génszerkesztési eljárásokra is az EU hatályos GMO-törvényei vonatkoznak, ám ennek fellazítására intenzív lobbitevékenység kezdődött. A közleményben idézett szakértői vélemény szerint sem tudományos, sem jogi indok nincs arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség, és a címkézés jelenlegi szabályai alól.

Forrás: MTI, fotó: EE



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Nagy győzelem: megkezdődött az uniós források folyósítása Magyarországnak

Szabó Viktor

Nagy Márton: brutálisan hatékonyak a kormányzati intézkedések, a kormány már októberre egy számjegyűre csökkentheti a szankciós inflációt

Szabó Viktor

A régióban elsőként Magyarországon nyitott a Shell LNG-töltőállomást

cs3_admin

Belarusz és Magyarország a nehézségek ellenére dolgozik az együttműködés fejlesztésén

cs3_admin

5 milliárd forintért vásárolnak vetőmagot a kiskertekbe

cs3_admin

Húsvét – Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben

cs3_admin

Már nem lassítja az értékesítést a csiphiány

cs3_admin

A magyar gazdaság egyik húzóágazata lehet az IKT-szektor

Pászti Dániel

Kivonul Magyarországról a Jófogás és a Használtautó.hu tulajdonosa

Pászti Dániel

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább