Belföld

Két éve jár a vasútvillamos Hódmezővásárhely és Szeged között

Két éve jár a vasútvillamos Hódmezővásárhely és Szeged között, az utazásszám az indulás óta folyamatosan emelkedik, októberben egy átlagos munkanapon mintegy 4600 utazáshoz választották az új járműtípust – közölte a MÁV-csoport szóvivője szerdán Hódmezővásárhelyen.

Biber Anett az egyik megállóban tartott, a közösségi közlekedést népszerűsítő rendezvényen újságíróknak azt mondta, egyre több utas számára vonzó alternatíva a tram-train, amihez hozzájárul, hogy csúcsidőben 20 percenként követik egymást a szerelvények.

Az idén bevezetett ország- és vármegyebérlet a vasútvillamos teljes vonalán használható, így rugalmasan, másik jegy vagy bérlet váltása nélkül válthatnak buszról vasútvillamosra vagy akár vonatra az utazók – közölte a szóvivő.

A kényelmes és korszerű vasútvillamos új fejezetet nyitott a térség közösségi közlekedésében, emellett kiváló példaként szolgál Magyarország és a környező országok nagyvárosainak közlekedési fejlesztéseihez is – mondta Biber Anett.

Tudatta: az indulás óta a vasútvillamosok több mint 1,7 millió kilométert tettek meg. A Szeged és Hódmezővásárhely között a MÁV-START által üzemeltetett tram-train megbízhatóan, a menetrendet tartva közlekedik, idén a járatok 98 százaléka pontos volt.

A legtöbben munkanapokon, a reggel és délután munkába vagy iskolába eljutáshoz, illetve hazautazásra választják a vasútvillamost. Októberben egy átlagos munkanapon mintegy 4600, egy átlagos szombaton 2500, vasárnaponként 1850 utazás történt a két város között. Hétköznap Hódmezővásárhely felé, hétvégén Szeged felé használják többen a járatokat. A vasútvillamosok késő este és hétvégén éjszaka is jelentős forgalmat bonyolítanak le. A járatok Szeged-Rókus és Algyő között a legkihasználtabbak. A legnépszerűbb megállók Hódmezővásárhelyen a Kossuth tér és a Hősök tere, illetve Szegeden az Anna-kút és az Aradi vértanúk tere – ismertette a forgalmi adatokat a szóvivő.

A vasútvillamosra a MÁV applikációból, a jegy.mav.hu felületéről, a megállóhelyi és a fedélzeti jegykiadó automatákból, illetve a MÁV-START pénztáraiból, a hódmezővásárhelyi és a szegedi autóbusz-pályaudvarokon a Volán-pénztárakból, illetve Szegeden, a Széchenyi téren lévő pénztárnál is lehet jegyet vásárolni – közölte a szakember.

Az új járműtípus még mindig sokszor megzavarja a figyelmetlen, rutinból közlekedő autósokat, amely balesetekhez, többször a vasútvillamos sérüléséhez vezet. Eddig 51 alkalommal ütközött a vasútvillamos közúti járművel, és az esetek számában nem látható markánsan csökkenő tendencia. A balesetek elsősorban a körforgalmakban és a szűk útszakaszokon fordulnak elő – mondta Biber Anett.

Két évvel az első utasokat szállító vasútvillamos után kedden nyolc év kényszerszünetet követően újraindult a Szeged és Szabadka közötti vasúti személyforgalom. A napi öt vonatpár menetrendjét – illeszkedve a Magyarország és Szerbia között rendszeresen ingázók igényeihez – úgy alakították ki, hogy egyúttal csalatkozási lehetőséget kínáljon a tram-trainen Szegedre érkező, vagy onnan a vasútvillamossal Algyő és Hódmezővásárhely irányába tovább utazók számára is – közölte a szóvivő.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

BREAKING: Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lehet a következő köztársasági elnök

Szabó Viktor

Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót, Varga Ferenc elvtársát

Szabó Viktor

Farkas Sándor: a nemzeti kormány 2010 óta kiemelt partnerként működik együtt a gazdatársadalommal

Szabó Viktor

Sosem látott törvénysértés miatt brutális büntetést szabott ki az ÁSZ a baloldali pártokra

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Lemondott Balog Zoltán a zsinati elnöki tisztségéről

Szabó Viktor

Kormányinfó élőben a Cs3.hu-n! + ÉLŐ VIDEÓ!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak, tekinteteteket az égre szegezzétek!

Szabó Viktor

Ma kezdődik a nagyböjt

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább