Csongrád

Évértékelő Bedő Tamással, Csongrád polgármesterével

Válságos és megszorításokkal teli évet tudhatunk magunk mögött többek között a háborúnak köszönhetően, amely a települések életében jelentős változásokat okozott. Bedő Tamás Csongrád város polgármestere az elmúlt időszakot értékelve elmondta, hogy nem erre számítottak a 2022-es év kezdetén.

„Alapvetően, amikor elkezdtük tervezni az évet, más számokban gondolkodtunk. Egy fejlesztésekben gazdag, kiegyensúlyozott költségvetésben gondolkodtunk, amit aztán valóban a háború és az azt követő energiaválság jelentősen felülírt. Júliustól már jól látható volt számokban is, hogy mit jelent ez egy önkormányzat számára, amely augusztusban újabb emeléseket vont maga után. Ennek köszönhetően komoly nehézségekkel kellett szembenéznünk az év vége felé, de nem csak a város vezetésének, hanem a lakosságnak is. Ehhez alkalmazkodni ilyen rövid idő alatt nagyon nehéz, annak tükrében, hogy a költségvetés határozza meg az életünket. Mindezek ellenére azt kell mondanom, hogy jól tudtuk zárni a 2022-es évet, ami azt jelenti, hogy pozitív lett a számlaegyenleg.”

A 2023-as évet tekintve minden eddigi nehézség ellenére mindenki egy jobb jövőben bízik, hiszen a problémákra megoldásokat kell találni, és erre több lehetőség is adott a települések tekintetében.

„2023-ban már egy magas szinten realizálódó energiaköltségről beszélünk, de kiszámíthatóak, így a tavalyinál jobban és biztosabban tartható költségvetést tudunk készíteni. Az évet 160 millió forintnyi fordulótőkével tudjuk indítani, amiből már a januári béreket rendezni tudtuk. A menedzsment tervünkbe 200-250 millió forintot adtunk be, ebből 120 millió forintra van már kötelezettségvállalás. Emellett nagyon jó hír, hogy Magyarország Kormánya 300 millió forinttal járul hozzá az energia és rezsikompenzációhoz. Ez lehetővé teszi azt, hogy a menedzsment tervben foglaltakat betartva, az önkormányzat által felvett hitelből 163 millió forintos energiakorszerűsítést végrehajtva, kiegészítve ezzel a forrással tudjuk tartani azt, amit vállaltunk. 2023-at alapvetően az fogja majd befolyásolni, hogy a béreket a különböző dologi költségeket, illetve az alapvető szolgáltatások díjait a szociális támogatásokat ki tudjuk fizetni és ennek tükrében meglátjuk mi marad arra, hogy önerős fejlesztések is induljanak. A munkahelyteremtés ebben az évben továbbra is prioritás marad. A gazdasági szektorban az ipari típusú illetve az energiahatékonyságú beruházásokat is próbáljuk elősegíteni.”

A vírus helyzet okozta megszorításokkal teli év után, a nyáron már elindulhattak a nagyszabású közösségi rendezvények, programsorozatok az ország minden pontján. Csongrádon több városi rendezvénynek évekre visszanyúló hagyománya van, amelyek nagyon népszerűek a lakosság és a környező települések körében.

„A költségvetésünket az energiaárak alapvetően fogják meghatározni 2023-ban, ennek ellenére biztos, hogy szeretnénk majálist, borfesztivált tartani, illetve a Csongrádi Napok megnyitóját. Reméljük, hogy úgy ahogy tavaly, szerencsésen fogunk tudni pályázni valamelyik rendezvényünkre. Amire én nagyon várok, hogy elindul az Európai Uniós projekt számunkra is.”

A programok és kifizetések mellett egy város életében mindig fontos szerepet játszik a fejlesztés, a magasabb szintre lépés, amely az ott élő emberek életminőségét javítja.

„Fontos momentum, hogy végre elinduljanak azok a fejlesztések, amelyek több fórumon is elhangzottak, mint a csapadékvíz elvezetése, útberuházások, közösségi terek és az energetikai beruházások, amelyek közül az egyik legfontosabb a fürdőbe tervezett új termálkút és az új medence fedése lesz. Ezek a beruházások egyrészt a működést segítik, részben pedig az ipari beruházásokhoz fognak kapcsolódni. Az ipari parkban is jelentős fejlesztések állnak tervezés alatt, amely már maga után vonta az alállomások korszerűsítését, amely azt jelenti, hogy 2024 elejére remélhetőleg ez képes lesz többlet napenergia kapacitásokat fogadni, amely fejlesztéseket saját bevételből szeretnénk finanszírozni. Másik két fontos beruházás is folyamatban van, amelyek közül az egyik a 451-es út korszerűsítése, amivel már úgy néz ki, hogy a tervezési fázis végéhez érünk. Új elem lesz a Bokrosnál lévő csomópontban a körforgalom létesítése. Ez a terv Gátér teljes megkerülésével számol, így Csongrád elérhetősége lényegesen javulni fog. Talán a 2022-es év egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy újra napirendre került a csongrádi duzzasztó kérdése. Én azt remélem, hogy akár a helyszín akár a megvalósítás tekintetében döntés születhet és ez a későbbiekben mindenképpen pozitívan befolyásolná a város életét. Bizakodó vagyok. Még egy ilyen aszályos évet nehezen viselnénk, így ahhoz hogy kiegyensúlyozott élelmiszer ellátás, normális mikroklíma és lényegesen jobban kihasznált vízmennyiség legyen mint ami eddig volt, szükséges lesz ebben a kérdésben döntést hozni minél hamarabb.” – mondta el Bedő Tamás polgármester úr.

TG

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Új lehetőség a felsőoktatásban a csongrádi diákok részére

tk_arpad

Frontálisan ütközött egy autó egy elektromos kerékpárossal, Csongrádon

cs3_admin

Eltűnés miatt keresnek egy csongrádi férfit

tk_arpad

Cseri Gábor a Csongrádi Batsányi János Gimnázium új igazgatója – interjú

cs3_admin

Csongrádi is résztvett a Bács-Kiskun vármegyei rendőrök kreatív megemlékezésén a Himnusz 200. évfordulóján

tk_arpad

Autó és egy elektromos kerékpáros ütközött Csongrádon

cs3_admin

Közösségi könyvespolcot hoztak létre Csongrádon

tk_arpad

Fiatalok garázdálkodtak Csongrádon

tk_arpad

A csongrádi rendőrök visszaadták az ellopott szerszámokat

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább