Derekegyház

Szabó István Derekegyház polgármesterének évértékelője

Az elmúlt egy év minden település életében okozott kisebb-nagyobb nehézségeket, de nagyon sok örömteli időszakot is. Szabó István Derekegyház polgármestere a 2022-es évet értékelte.

  • Milyen opciókkal indult a 2022-es év a településen?

„ Nehezen, ha fogalmazhatok ilyen egyszerűen. A Covid időszaka rosszul érintette a településen élő családokat. Ennek ellenére nem kellett a működésünkben megszüntetéseket eszközölni. A Művelődési Ház nagy kihívás volt számunkra, hogy ne kelljen munkaerőt elvonnunk. Olyan megoldást találtunk amely minden szempontból megfelelő volt, és amellyel értéket hoztunk létre. Nincs elég humán erőforrásunk, de ez a helyzet egy jó lehetőséget biztosított arra, hogy egyes feladatokba munkaerőt vonjunk be, azaz csoportosítsunk át más területről. Így indítottuk a 2022-es évet, amely már egy felszabadultabb könnyedebb időszaknak ígérkezett.”

  • Mi volt az elsődleges feladatuk ebben az időszakban?

„Mindenképpen a közösség összekovácsolása volt az elsődleges célunk, mivel így tudunk csak jó és élhető közösségként működni. A jó közösség nálunk prioritást képez, mivel mikro település vagyunk. Egy nagyszabású programnak köszönhetően ez a folyamat már az év elején elindult, amire építeni lehetett a következő időszakot. A TOP 5.3.1.-es pályázat még adott lehetőséget a 2022-es évben is, így több tervezett programot is sikerült megvalósítanunk. Ezek közül a hagyományos Palacsinta Fesztivál, vagy a Kölyök Fesztivál illetve a Gasztro Fesztivál is kiemelkedően jól sikerült.”

  • Milyen támogatást és segítséget tudtak igénybe venni ehhez?

Az említett TOP 5.3.1-es pályázat nagy segítség volt, illetve létrejött egy civil szervezet, azaz egy faluszépítő kis csapat, amely civil emberekből áll, és önkéntesen végzik Derekegyház szépítését. Ezt mindenképpen folytatni szeretnénk 2023-ban is, mivel egy nagyon jó kezdeményezés, amelybe a szülőktől intézményi dolgozóktól kezdve nagyon sokan részt vesznek. Az elmúlt év egyik nagy tanulsága, hogy úgy érzem, nekünk vezetőknek sokkal jobban kell támaszkodni a közösségre, annak erejére. Számomra is emlékezetes volt, amikor együtt hordtuk a vizet, ástunk végeztük a különféle munkafolyamatokat, mivel nagyon jól éreztük magunkat és az eredmény mindenkinek felemelő látványt nyújtott. Emellett a pályázatos lehetőségeket kihasználva sikerült megvalósítani a betervezett fejlesztéseket is. Önkormányzati finanszírozásból az állatjóléti programon belül közel 70 családnak tudtunk segítséget nyújtani. Nálunk úgy érzem jól sikerült zárni az évet, de dolgozunk tovább és intézzük az adandó ügyeket.”

  • Milyen fejlesztések történtek az elmúlt évben?

„Több utat szilárd burkolattal láttunk el, és a temetőben sikerült kialakítanunk egy 21 ablakos urnafalat. Emellett megjelent Derekegyház történetének kézikönyve, amely régi vágyunk volt. Létrehoztunk egy szabadidő parkot illetve mozgáskorlátozott feljárókat is sikerült kiépítenünk.”

  • Hogyan érintette az Önök települését az energiaválságos időszak?

„Az energiaválság kezdetén át kellett alakítanunk az eddigi koncepciónkat, de megalapozott stratégiával ez sikerült. A gázfűtés mellett, minden intézményünk faaprólékos, napelem rendszerű ellátással is rendelkezik, illetve intézményi szinten van hűtó-fűtő klímás ellátottságunk is. Így az alternatív megoldásoknak köszönhetően ezt az időszakot eddig zökkenőmentesen sikerült átvészelnünk. Munkaerőt szerencsére nem kellett elküldenünk inkább a koordinálási feladatok ellátására embereket vettünk fel. A kialakult energiaválságot nem tudjuk családokra lebontani, de a település üzemeltetése érdekében mindent megtettünk és azt gondolom, hogy az itt élők bizalommal fordultak felénk, hogy minden lehetséges helyzetben megoldást találjunk. Az alapellátásokon felül, amire csak lehetőségünk van működtetünk és erre kiemelt figyelmet fordítunk.”

  • Milyen beruházások és fejlesztések várhatóak a 2023-as évben?

A 4405-ös út felújítása és főúttá való átalakítása az állami finanszírozásnak köszönhetően folyamatos, amely ha elkészül mindenképpen nagy előrelépést és nagyobb lehetőségeket jelent a településünknek. Az elágazástól Orosházáig kerékpárút lesz, amelyre pályázatot nyújtottunk be és meg is nyertük. Ezzel az a célunk, hogy kerékpáros turisztikai hálózatot tudjunk kiépíteni. Vannak azért problémáink mert a Takarékbank bezárt, ezért az előttünk álló egyik legfontosabb feladat, hogy a pénzügyi szokásainkat átalakítsuk és ehhez megfelelő alternatívát találjunk. A 2022-es évet nagyon szépen zártuk, mivel minden 70 év feletti idős embernek és a dolgozóinknak is tudtunk ajándékcsomaggal kedveskedni.  Nem volt olyan rossz az elmúlt év, mint amilyen külső hatások értek bennünket és ebben a szellemiségben kezdjük az előttünk álló időszakot a településen élők és a település jövőjének fejlődése érdekében.”- mondta Szabó István Derekegyház polgármestere.

T.G.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Derekegyházán dőlt meg az országos melegrekord

Szabó Viktor

Égi csoda Derekegyház határában: vörös szivárványt fotóztak

Szabó Viktor

Útépítési munkálatok kezdődnek Derekegyházon, útlezárások is lesznek!

Szabó Viktor

Ilyen van?! Ellopták a derekegyházi buszmegálló oldalait

Szabó Viktor

Százával sülnek a palacsinták Derekegyházán

Szabó Viktor

Érkezik a térség egyik legnagyobb gasztro-élménye, jön a Derekegyházi Palacsintafesztivál!

Szabó Viktor

A derekegyházi Szentháromság-templom nyerte idén a Média Építészeti Díját

tk_arpad

A derekegyházi Szentháromság-templom is Média Építészeti Díja idei döntősei között

tk_arpad

Megkezdődtek az útjavítási munkák Derekegyház belterületén

cs3_admin