Szentes

A jövő földje kókuszból készül – a magyar mezőgazdaság új szövetségese: a kókuszrost

A mezőgazdaságban mindig is a termőföld jelentette az alapot, a „földanya” adta a növények táplálékát és erejét. De mi történik akkor, ha a föld elfárad? A modern, intenzív termesztésben, ahol évről évre ugyanazokat a növényeket nevelik ugyanazon a helyen, a talaj kimerül, a termés gyengül, a betegségek elszaporodnak. Erre a kihívásra kínál megoldást a kókuszrost, egy természetes, megújuló termesztőközeg, amely forradalmasíthatja a hazai kertészeti termelést. Erről mesélt portálunknak Boróczki Gergely, a Pro Horto Kft. kereskedelmi igazgatója.

A kimerülő talaj problémája

„Mindannyian tanultuk általános iskolában, hogy a friss, szűz talajban mindig bőséges termés születik. De ha ugyanazt a növényt újra és újra ugyanabba a földbe ültetjük, a talaj kimerül, elveszti tápanyagait és biológiai aktivitását. Már a középkorban is felismerték ezt, és a vetésforgó rendszerével igyekeztek pihentetni, regenerálni a földeket” – mondta Boróczki Gergely.

A mai, intenzív kertészeti technológiák azonban ezt a vetésforgót gyakorlatilag lehetetlenné tették. Az üvegházak, fóliasátrak, modern öntözőrendszerek nem mozdíthatók, a termesztés „röghöz kötötté” vált. Az eredmény: a föld gyorsan elfárad, a termés mennyisége és minősége drasztikusan csökken.

A megoldás a kókuszpálma gyümölcsében rejlik

„Ha nem tudjuk vándoroltatni a növényeket, akkor magát a közeget kell megújítani, amelyben a gyökerek fejlődnek” – magyarázza Boróczki.

Itt lép színre a kókuszrost, a kókuszpálma termésének természetes mellékterméke, amely kiválóan alkalmas termesztőközegnek. A rostokból előállított, porózus szerkezetű anyag remek víz- és levegőmegtartó képességgel rendelkezik, így a növények gyökerei optimális körülmények között fejlődhetnek.

„A kókuszrost egy élő, természetes közeg. Nem halott anyag, mint például a kőzetgyapot, hanem mikroorganizmusokkal teli, egészséges közeg. A benne élő jótékony baktériumok és gombák gátolják a kórokozók elszaporodását, és ezzel természetes védelmet biztosítanak a növényeknek” – mondta a szakember.

Egy-egy termesztési ciklus után a kókuszrost egyszerűen lecserélhető, így minden évben „új életet” kap a növény gyökérzete – ez pedig kompromisszummentes, magas hozamot és jobb minőséget eredményez.

Magyar fejlesztés, nemzetközi együttműködés

A Pro Horto Kft. már 21 éve foglalkozik kókuszrosttal. Amikor elkezdték, Nyugat-Európában már ismert volt ez a technológia, de Magyarországon úttörőként kezdték el fejleszteni a terméket a hazai termelők igényeihez igazítva.

„Az elmúlt két évtizedben rengeteget kísérleteztünk. Mára paradicsomhoz, paprikához, uborkához, szamócához, sőt dísznövényekhez is különböző kókuszrost-keverékeink vannak. Minden termelőnek személyre szabottan, az öntözőrendszeréhez és a termesztési körülményeihez igazítva készítjük el a termesztőközeget” – mondta Boróczki Gergely.

Az alapanyagokat Indiából és Srí Lankáról szerzik be, ahol a kókuszpálma őshonos. A feldolgozás során előkészítik, sterilizálják és speciális módon csomagolják a kókuszrostot, hogy a magyar termelők azonnal felhasználhassák a hazai üvegházakban.

Természetes, egészséges, jövőbe mutató

A kókuszrost nemcsak a termelés hatékonyságát növeli, hanem hozzájárul az egészséges, biztonságos élelmiszerek előállításához is. Mivel nem génmanipulált és nem tartalmaz mesterséges adalékokat, a rajta termelt zöldségek és gyümölcsök tiszták, vegyszermentesek.

„A kókuszrosttal nem csupán a növény nő egészségesebbre, hanem a fogyasztó is biztonságban érezheti magát. Ez a természethez visszanyúló, mégis modern termesztési forma az egyik kulcsa lehet annak, hogy hosszú távon fenntartható maradjon a mezőgazdaság” – hangsúlyozta Boróczki.

A szakember szerint a jövő útja az, hogy a természetes és technológiai szemléletet egyesítsük. A kókuszrost éppen ezt testesíti meg: egyszerre modern és környezetbarát, egyszerre szolgálja a termelők gazdasági érdekeit és a fogyasztók egészségét.

A természet és az innováció szövetsége

Boróczki Gergely és a Pro Horto Kft. filozófiája egyszerű: „A földet nem tudjuk pótolni, de meg tudjuk érteni.” A kókuszrost ezt a megértést szolgálja – a természet logikájára épít, de a modern termesztés igényeihez alkalmazkodik.

„Ha megőrizzük a természet egyensúlyát, és tisztelettel bánunk vele, akkor a növény is meghálálja. A kókuszrost nem csodaszer, hanem egy természetes lehetőség arra, hogy jobb, egészségesebb élelmiszert állítsunk elő – és ez a jövő kulcsa” – zárta gondolatait Boróczki Gergely.

Ez a technológia már most is egyre több hazai termelő üvegházában bizonyít, és minden jel arra utal, hogy a következő években a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés egyik legfontosabb alapközegévé válik.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Bacsó Péter filmjének színpadi adaptációját mutatja be a szentesi Tóth József Színház

cs3-szerkeszto

Tisztelet a hősöknek – ünnepi ezredsorakozóval emlékezett a 14. Műszaki Ezred

cs3-szerkeszto

Szárnyal a szenvedély – Díszmadár Börze lesz Szentesen

cs3-szerkeszto

Felderítés új szinten: a MetALCOM Zrt. saját fejlesztésű eszköze éles gyakorlaton bizonyított

cs3-szerkeszto

A százhúsz éves Fridrich Fényírdát ünneplik Szentesen

cs3-szerkeszto

Földrengés rázta meg Csongrád és Szentes térségét + VIDEÓ!

cs3-szerkeszto

Szakmai összefogás a hajtatás jövőjéért – új kihívások és lehetőségek a DélKerTÉSZ Őszi Hajtatási Szakmai Napján

cs3-szerkeszto

Szabó István: Nem kell a háború, mi békét akarunk! + VIDEÓ!

cs3-szerkeszto

A környező települések dobják össze Szentesnek a fejlesztési forrásokat + VIDEÓ!

cs3-szerkeszto