Csongrád

Triplázik a 10 éves Csongrádi Színtársulat

10 éves fennállását 3 napos gálaműsorral és egy évtizedet átölelő kiállítási anyaggal ünnepelte meg a Csongrádi Színtársulat.

A napokban ünnepelte 10 éves megalakulását a Csongrádi Színtársulat. Olyan értékeket képviselnek, amelyek jogosulttá tették őket arra, hogy a csongrádi értéktár értékei között szerepeljenek. Az indoklás a következő, amelyre méltán büszkék lehetnek e kis város amatőr színészei: „A helyi és egyetemes kultúra megőrzése és terjesztése, értékmegőrzés, hagyományőrzés, határon túli magyarokkal kapcsolat felvétele és ápolása. Gyerekek, idősek, fogyatékkal élők számára hozzáférhetővé teszi a színházi kultúrát, ezt közvetíti a fiatalság és a felnőtt közönség felé, ápolja a közönséggel a kapcsolatot előadások és különböző rendezvények megteremtésével, kistelepülésekre is eljuttatja a színházi kultúrát. A Magyarországon élő nemzetiségek, kisebbségi csoportok kultúrájának közvetítése. Aktív társadalmi szerepvállalás a kirekesztettség (pl. antiszemitizmus) ellen.”(Csongrád Értéktár)

A társulat 10 éve alakult újra, amikor is Bedő Tamás polgármester úr felkérte Ferentzi Katalint, hogy újraindítaná e a társulatot, hiszen az akkori, egy idő óta már nem működött. Még abban az évben, azaz 2010. december 27-én megtörtént az első próba. 2011-ben, az első önálló estjükön pedig, előadták a 2 felvonásos Kukás guru című bohózatukat. A csongrádi közönség azonnal megszerette őket, amely a mai napig töretlen maradt. A 2010-ben induló szereplők közül öten még napjainkban is, oszlopos tagként szerepelnek, akik számára ez a fajta önkifejezés jelenti a kikapcsolódást, az élményt, hogy karakterekbe bújva játszhatnak. Egyre nagyobb kihívás előtt állt az amatőr gárda, hiszen az első nagy siker után, már a következő darabbal kellett készülniük, mivel a város közönsége el is várta, és nagyon megszerette a lelkes színészeket. Hónapról-hónapra készültek munka mellett, amatőrként, amihez a várostól kapott segítségen kívül semmilyen anyagi támogatás nem társult. A jelmezek, a technika mind egy-egy akadályt jelentett, de mint ahogy a színtársulat vezetője, Ferentzi Kati mondta, mindig sikerült megoldani, megtalálni az adott jelmezt, a hátteret és a díszleteket. Nagy kihívás volt, amatőr színészek révén, hogy eljussanak oda, hogy a személyiségüktől eltérő karaktereket is el tudjanak játszani hitelesen, de mára már ezt a szintet is meglépték. Prózai és zenés darabok is szerepelnek a repertoárban, amelyek közül nem kevés lett a csongrádiak kedvence. Az sem véletlen, hogy egy adott darabot több napon keresztül is előadnak. Mindezek mellett autodidakta módon képzik önmagukat, a karakterépítés és a finomabb emberábrázolás területén. Több alkalommal gyerekszereplőket is bevontak, mint a mostani gálaműsorba is. A három napos jubileumi darab mellé egy kiállítást is összeállítottak, amely az elmúlt egy évtized eseményeiből vett ki részleteket, olyan darabokból, amelyeket nagyon szerettek, vagy nagyon emlékezetes volt számukra. A látványt az enteriőrökön bemutatott ikonikus helyzetekkel fokozták, mind ezek mellett felsorolásra kerültek azok a személyek, akik ebben az időszakban szerepeltek, a technikai, zenei vagy egyéb munkálatokban segítettek. Nem csak az érték amit képviselnek, hanem a gondolkodásmód, a szellemiség, amivel munkálkodnak. Számukra a büszkeséget a tíz éves együtt működés jelenti, illetve a közönség kitartó szeretete és hogy a határainkon túl élő magyarok is szeretik és hívják őket. Mindig az aktuális darab a kedvenc, de a Menyasszonytánc a Muzsika hangja és a Hegedűs a háztetőn, című darabjaik a legemlékezetesebbek, amelyek mély nyomokat hagytak mindannyiunkban, mivel nagyon nehezek voltak, de annál jobban szerettük játszani-meséli a társulat vezetője. Az elkövetkező időszakban továbbra is hasonló, ha nem nagyobb lelkesedéssel várják a közönségüket, remélve az újabb hosszú távú, sikeres együttjátszást, ami számukra már nem csak játék, hanem életforma is lett.

T.G.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Csongrádi házakból lopott informatikai eszközöket egy csanyteleki férfi

Szabó Viktor

Két fontos programpontot mutatott be Csongrád fideszes polgármesterjelöltje

Szabó Viktor

Autóból lopott egy férfi Csongrádon, elkapták a zsaruk

Szabó Viktor

Mindszentnél vízbe engedett pontyot fogtak Csongrádon

Szabó Viktor

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor

NYEREMÉNYJÁTÉK! Megnyitja kapuit a Brunnbauer Állatsimogató

Szabó Viktor