Politika

Jobboldali győzelem született Németországban is

Görögország után Németországban is választási győzelmet ünnepelhet a jobboldal.

Megszerezte első vezető választott önkormányzati tisztségét az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt a Türingia tartományi Sonneberg járásban vasárnap tartott közigazgatási vezető (Landrat-) választáson.

A késő este közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint Robert Sesselmann, az AfD politikusa a szavazatok 52,8 százalékát gyűjtötte össze a Landrat-választás második, utolsó fordulójában.

A hivatalban lévő Landrat, Jürgen Köpper a szavazatok 47,2 százalékát szerezte meg. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát pártja mellett a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) is támogatta.

A volt NDK területén fekvő Sonneberg az első közigazgatási egység a 401 járásra és nagyvárosi kerületre tagolt országban, ahol AfD-s politikus szerzi meg az önkormányzati hivatal vezető tisztségét. A sonnebergi győzelem a tíz éve alapított párt legnagyobb önkormányzati választási sikere.

Björn Höcke, a CDU-tól jobbra álló AfD türingiai tartományi szervezetének vezetője szerint ez csak a kezdet, a párt a győzelemmel szerzett lendülettel készül fel a több keleti – az egykori NDK területén fekvő – tartományban, Türingiában, Szászországban és Brandenburgban 2024-ben tartandó törvényhozási (Landtag-) választásokra, amelyeken “politikai földrengést” okozhat.

A Jürgen Köppert támogató pártok az eddigi politikájukkal szembeni elégedetlenség jeleként értékelték az AfD győzelmét. Bodo Ramelow türingiai miniszterelnök, a Baloldal politikusa szerint a fejlemény azt jelzi, hogy át kell gondolni és “újra kell definiálni a német egység szellemiségét”. Nem szabad többé hagyni, hogy a keletnémetek úgy érezzék, hogy lenézik, kinevetik őket az ország nyugati részén, és a fejük felett hozzák meg a róluk szóló döntéseket – fejtette ki a tartományi kormányfő a ZDF országos közszolgálati televízió késő esti műsorában.

A legnagyobb németországi zsidó társadalmi szervezet, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (Zentralrat der Juden in Deutschland – ZDJ) elnöke, Josef Schuster hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy az AfD sikere “mélyen aggasztó”. Mint mondta, a sonnebergi győzelem “gátszakadás”, és a “demokratikus erők” nem törődhetnek bele, hogy megtörténhetett.

Hozzátette: “világossá kell tenni, hogy nem minden AfD-szavazó vall szélsőjobboldali nézeteket”, de “az a párt, amelyre szavaztak, a tartományi alkotmányvédelmi hivatal megállapítása szerint szélsőjobboldali”.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Nagy István: kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Szabó Viktor

A DK árnyék-pénzügyminisztere szerint a minimálbér-emelés hibás döntés

Szabó Viktor

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt

Szabó Viktor

Tuzson Bence lesz az új igazságügyi miniszter

Szabó Viktor

Varga Judit bejelentette lemondását

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a háborús helyzet minden korábbinál súlyosabb

Szabó Viktor

Rétvári Bence: a baloldal továbbra is akadályozza a pedagógusok béremelését

Szabó Viktor

Gondoskodó, élhető és fejlődő várost szeretne Gémes László

Sipos Kitti

A szentesi Fidesz jelöltjei összegyűjtötték a szükséges ajánlásokat

Sipos Kitti