Térség

A csongrádi Bodor Martin a Lovagi Szék 2020. évi Borásza (képgalériával)

A Csongrádi Borfesztivál közeledtével ellátogattunk egy borversenyre, hogy megtudjuk milyen a csongrádi 2019-es évjárat borainak a minősége, nem csalatkoztunk a csongrádi borok minősége évről-évre jobb.

17. alkalommal rendezte meg a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke borversenyét. Szép borokat küldtek a borászok a Lovagok zsűrije elé. Összesen 54 bor érkezett, 19 borászatból, 9 borvidékről. A nevezett borokból 16 fehér, 8 rozé és 30 vörösbor.  54 érem került kiosztásra – 31 aranyérem, 19 ezüstérem és 4 bronzérem. 

A borbírálat 2020. 06. 26.-án volt Gyulán a Százéves Cukrászdában.

A borbírálatra megjelent 12 fő Lovag, nagy várakozással tekintett a verseny elé. A borbírálat előtt úgy, mint eddig minden évben a bírálók befizették a Kancellárnak a verseny során kiválasztásra kerülő Zászlósbor becsült árának megfelelő 12 üveg értékét, így mindenki az ízlése és tudása legjavát adta, mint mindig. A számítógép által meghatározott egzakt bírálati módszerrel már 20 óra 25 perckor nevesítve volt az eredmény. 

A borok címkéit teljesen letakarták és csak a verseny kóstolási sorszámát és a fajtát tüntették fel rajta. Tehát vak bírálat volt, mint 2008 óta mindig. Természetesen fehér, rozé és vörösbor volt a kóstolási sorrend. A fehér és vörös boroknál csavartak a sorrenden, vagyis nem feltétlenül a borsornak és az évjáratnak megfelelően állították össze a kóstolási sorrendet. Ezzel segítették elő a bírálók objektív bírálási lehetőségét.

Minden bort egyformán bíráltak el – 20 pontos szempont alapján  – a palackozható mennyiségtől függetlenül, és csak az eredmény megléte után nézték meg a mennyiségi korlátot és az árakat, hisz Zászlósbor csak az lehet, amiből 500 palack letölthető, az árfekvése a meghívóban meghatározott felső határt nem haladta meg és a legtöbb pontot kapja.

A Lovagi Szék tagjai az alábbi döntést hozták:

A nevezett borok közül, idén az ABSZOLÚT CHAMPION N1. díjat a legmagasabb pontszámú aranyéremmel kapta, Cabernet Franc, évjárat 2017, termelő: Csóbor pince (Agárd)

Champion díjat kapott FEHÉRBOR kategóriában, aranyéremmel, Irsai Olivér, 2019, termelő: Ungerbauer pince (Csongrád)

Champion díjat kapott ROZÉBOR kategóriában, aranyéremmel, Pinot Noir Rozé, 2019, termelő: Polyák Pincészet (Kunszállás)

Champion díjat kapott VÖRÖSBOR kategóriában, aranyéremmel, Cabernet Sauvignon, 2018, termelő: Kwassai pince  (Villány)

A 2019. évjáratú borok között a következő legmagasabb pontszámú aranyérmet kapta, Kékfrankos, 2019, termelő: Pusztai Csaba (Csongrád)

A szervezők tájékoztatása szerint a tizedik alkalommal meghirdetett Lovagi Szék Borásza megtisztelő címet az elfogadott kritériumok alapján, a borbírálaton résztvevő Lovagok ebben az évben Bodor Martin csongrádi borásznak adományozza. 

Bodor Martin a Lovagi Szék 2020. évi Borásza! Gratulálunk!

Részletes eredmények megtekinthetőek a csongradborvidek.hu weboldalon.

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Elektromos robogókat kaptak a Csongrád-Csanád megyei polgárőrök

cs3_admin

Elhunyt egy csongrádi koronavírusos beteg

cs3_admin

Hármas karambol Hódmezővásárhelyen

cs3_admin

Egy személyautó és egy motorkerékpár ütközött Kiszombornál

cs3_admin

1956-os megemlékezések térségünkben

cs3_admin

Baleset a 47-es főúton Vásárhely és Székkutas között

cs3_admin

Baleset Vásárhely és Szikáncs között

cs3_admin

Személyautónak ütközött egy elektromos kerékpáros Vásárhelyen

cs3_admin

Elsőbbség meg nem adásából baleset Vásárhelyen

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább