Gasztro

A tészta eredete

A tészta európai elterjedéséről számos történet, feltételezés látott napvilágot. Egyes történetek szerint Marco Polo hozta magával a tésztát Kínából, ugyanakkor vannak arra vonatkozó történetek, melyek szerint a tészta az etruszkok földjéről származik, és onnan terjedt el ilyen széles körben, ugyanakkor a valósághoz legközelebb álló feltevések egyike az, hogy világszerte ismert és kedvelt tészta sok más egzotikus fűszer kíséretében a 8. században arab közvetítéssel jutott el hozzánk, Európába.

A világ egyik legkedveltebb étkét, a tésztát bizonyos elméletek szerint Szicíliában fogyasztották először. Ezt követően a tészta hihetetlen mértékben és gyorsasággal terjedt el Európa-szerte, a megfelelő klíma pedig kedvezően hatott a durum búza honosítására, termesztésére és széleskörű elterjedésére.

A tészta népszerűsége a mai napig töretlen. Ez nagymértékben köszönhető a gyártási technológiák folyamatos fejlődésének, a változatos összetételnek és formának, valamint a korszerű táplálkozási szokások elterjedésével párhuzamosan termesztett, honosított búzafélék, lisztek piacszerzésének.

A tészta különleges ereje, varázslatos titka az elkészítés, felhasználás sokszínűségében rejlik: sütve, főzve, főételként, desszertként, köretként, előételként, levesekhez, húsokhoz, zöldségekhez, édesen vagy sósan – gyakorlatilag megszámlálhatatlan formában fogyasztható.

Mára már általánosságban is elmondható, hogy az egyszerű menzabároktól egészen az elegáns éttermekig a vendéglátóipar résztvevői változatos, kedvező ár-érték arányú és tápláló ételkülönlegességekkel szolgálnak ki bennünket, ha egy ízletes tészta elfogyasztására vágyunk.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

McChicken®-t Erős Pistás majonézes szósszal és paprikás sajttal, illetve a Marhaburgert Erős Pistás szósszal és paprikás sajttal próbálhatják ki a csípős ízek kedvelői 🍔

cs3_endre

Magyaros csípős tekercs

cs3_admin

Karácsonyi zserbógolyó

cs3_admin

Ünnepi Halászlé

cs3_admin

Kocsonya

cs3_admin

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

cs3_admin

Birsalma kompót

cs3_admin

A nagy melegben egy kellemes koktél: New Yorker

cs3_admin

A Karikó-féle Huncut szilva herceg lett az ország tortája

Pászti Dániel