Ópusztaszer

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Számottevő beruházás valósult meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A pályázat eredményeként modern, gazdaságos, megújuló energiaforrást használó épületté vált a Feszty-körképnek és számos állandó kiállításnak helyet adó Rotunda. A projekt 1 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg. Ez vissza nem térítendő támogatás, amely az elszámolható költségek 100%-át finanszírozta. A projekt zárórendezvényét szeptember 29-én tartották.

„A Rotunda épületének energetikai fejlesztése az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban” c. Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból finanszírozott projekt (KEHOP-5.2.2-16-2022-00154) zárórendezvényén Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója köszöntőjében bemutatta a beruházás részleteit, kitérve arra, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a Rotunda fenntartása a jövőben jelentősen gazdaságosabbá válik.

Ezt követően Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője méltatta a fejlesztést, kiemelve, hogy az Emlékpark életében ez a beruházás fontos mérföldkő.

„Ópusztaszer a magyar sors és magyar örökség szimbóluma.” – mondta beszédében Nagy János, Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, aki Magyarország Kormánya nevében köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében elmondta: „Ópusztaszeren példás rendben megfér egymás mellett az őseink harcmodorát bemutató lovaspálya és a Szeri monostor, ahogy az itt talált Árpád-kori pecsétgyűrűn is egyaránt megtalálható a kereszt, a kifeszített íj, a nap és a hold.”. 

A Rotunda az 1980-as években épült, azóta komolyabb felújítás a tetőfedés és a tetőrétegrendek 2010-ben történt cseréjén kívül nem történt az épületen. Az épület, méretéből adódva is, magas üzemeltetési költséggel tudott működni. Több éves előkészítő munka előzte meg a mostani beruházást, melynek munkálatai 11 hónappal ezelőtt kezdődtek meg. A kivitelezés során az épületben található kiállítások, így a Feszty-körkép megtekintése is biztosított volt a látogatók számára.

A fejlesztésnek köszönhetően a korábbi földgáz felhasználás teljes mértékben kiváltásra került. Az épület klimatizálását geotermikus-, valamint napenergia felhasználására épülő új, modern rendszer biztosítja. Emellett megvalósult a nyílászárók, a szellőző gépek és a kiállítóterekben található hőleadók cseréje, a homlokzat szigetelése, a világítás korszerűsítése, valamint a gépház is teljes mértékben megújult. A homlokzat védelme érdekében gondoltak a madárvédelemre is, a galambok távoltartásához tüskesorokat helyeztek fel, a védett fecskék további fészkelését viszont nem akadályozzák a jövőben sem, számukra nyolcvannyolc műfészket és fecskepelenkákat helyeztek ki. A KEHOP 5.2.2 – Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései című pályázati konstrukció segítségével megvalósuló projekt lehetővé tette, hogy Rotunda a korábbi „EE” energetikai besorolásról „BB” energetikai besorolásúvá vált. A kivitelezést a szegedi székhelyű HungaroSun Bt. végezte el.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor

Befejeződött a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda ópusztaszeri telephelyének korszerűsítése

Szabó Viktor

Elemlámpát előkeresni, idén is megrendezik a Kistelek-Ópusztaszer Éjszakai Gyalogtúrát

Szabó Viktor

Szemét dolgot tett, a kisteleki rendőrség lecsapott rá

Szabó Viktor