Külföld

Török-szíriai földrengés – Átlépte a 40 ezret a halálos áldozatok száma

Ruined house after an earthquake

Kedden átlépte a 40 ezret a február 6-i törökországi földrengések halálos áldozatainak a száma.

    Recep Tayyip Erdogan török elnök kedd este az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5900 halottról tudni.
    Erdogan felszólalásában elmondta, hogy a sérültek közül 13 208-at továbbra is kórházban ápolnak. A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint 105 505-en sebesültek meg a múlt hétfői földrengések következtében.
    A török államfő rámutatott: minden szakértő egyetért abban, hogy kivételes természeti esemény történt, amellyel a legerősebb atombombák százainak megfelelő energia szabadult fel.
    Ismertette, hogy 47 ezer épület és benne 211 ezer ingatlan vagy megsemmisült, vagy súlyosan megrongálódott, és sürgősen el kell bontani.
    A török vezető jelezte: március elején már hozzá is látnak 30 ezer épület felhúzásához. Az a céljuk, hogy a földrengés sújtotta régióban egy éven belül annyi minőségi és biztonságos ingatlan építését fejezzék be, amely fedezi a szükségletet – tette hozzá.
    Erdogan beszámolt arról is, hogy az AFAD számláján 8,3 milliárd líra (mintegy 155,2 milliárd forint) adomány gyűlt össze a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térség számára.
    Beszédében kiemelte: a kormányzat az elhunytak hozzátartozóinak első körben 100 ezer líra (mintegy 1,9 millió forint) anyagi segítséget nyújt.
    Kedden, a február 6-i szerencsétlenség óta először ült össze Ankarában a török kormányzat. A tanácskozást ezúttal kivételesen nem az államfői palotában, hanem a katasztrófavédelem központjában tartották. Több olyan miniszter, aki a katasztrófa helyszínén tartózkodik, videóhívás keretében vett részt az ülésen. Az egyetlen napirendi pont a múlt heti földrengéssorozat volt.
    Mindeközben kedd délután is újabb túlélőket találtak Törökországban a mentés kilencedik napján.
    Az NTV török hírtelevízió összefoglalója szerint Hatay tartomány Antakya körzetében a mentési munkálatok 209. órájában egy apát és lányát hozták fel az egységek a romok alól. A 207. órában Adiyaman tartományban egy 45 éves férfit, valamint egy 12 éves lányt emeltek ki a törmelékek közül. A 206. órában egy 35 éves nőt mentettek ki Kahramanmaras tartomány Onikisubat körzetében.

MTI, fotó: EE



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: el kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását

Szabó Viktor

Gazdák vonultak utcára Hollandiában, több autópálya forgalma akadozik

Szabó Viktor

Az olasz gazdák Brüsszelbe indultak tüntetni, és traktoraikkal Rómát is be akarják venni

Szabó Viktor

Varga Judit: Magyarország nem enged a zsarolásnak

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb uniós utalással 53 milliárd forint érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Donald Trump győzött az első republikánus előválasztáson

Szabó Viktor