Gasztro

Dobos József és a Dobostorta…

175 évvel ezelőtt, ezen a napon látta meg a napvilágot Dobos József cukrászmester a Dobostorta megalkotója.

Ő kiváló szakács és gasztronómiai szakíró is volt, de nevét a róla elnevezett torta tette világhírűvé. 1884-ben készítette el először a tortát, és az 1885-ös Országos Kiállításon mutatta be a közönségnek, és a Dobostorta elindult a világhírnév felé. A torta tésztája és a csokoládés vajkrém az ő találmánya volt. Ám a torta létrejöttében nagy szerepe volt egy inasnak, hiszen egy vajat köpülő fiú tévedése vezette el a mestert a csokoládés vajkrémhez, aki a köpülőbe tévedésből só helyett cukrot tett. Ebből az elrontott vajból lett a híres torta alapanyaga. Dobos használt először tortához vajkrémet, ebben megelőzte még kortársát, az ugyancsak híres Gerbeaud-ot is. Sokáig próbáltak rájönni a torta titkára – sikertelenül. Majd 1906-ban a mester ingyen átadta az Ipartestületnek a Dobostorta receptjét – így közkinccsé téve azt. És a torta népszerűsége a mai napig nem kopott meg.

Dobos C. József sírja Budapesten. Farkasréti temető: 1/6-1-62.

És ma a napindító habos kávém mellől nekem mindenesetre nem maradhatott el egy szelet Dobostorta – amiről még tegnap este gondoskodtam!

Írta: Kormányos Lajos, fotó: Wikipedia

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Magyaros csípős tekercs

cs3_admin

Karácsonyi zserbógolyó

cs3_admin

Ünnepi Halászlé

cs3_admin

Kocsonya

cs3_admin

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

cs3_admin

Birsalma kompót

cs3_admin

A nagy melegben egy kellemes koktél: New Yorker

cs3_admin

A Karikó-féle Huncut szilva herceg lett az ország tortája

Pászti Dániel

Itt a spárga szezon, két egyszerű recept

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább