Kézilabda EB

Eb-re készen a válogatott

Valamivel több mint két évvel ezelőtt kezdtük meg a felkészülést a január 13-án rajtoló, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra – kezdte Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. – Szeretnénk a kontinensviadalon a legjobb európai csapatok közé, a legjobb nyolc csapatba tartozni, de közös célunk és vágyunk, hogy szerepelhessen a csapat a Final Weekenden, azaz szeretnénk a torna végéig versenyben lenni a legjobb hat között. A felkészülésünk, a nehézségek ellenére, úgy vélem, jól sikerült. Nagy öröm számunkra egyrészt, hogy a csapat valamennyi játékosa és a stáb is egészséges, másrészt, hogy telt ház előtt kézilabdázhatunk majd az új budapesti kézilabda arénában. Reméljük, ebből a játékosok a pályán tudnak majd energiákat mozgósítani. – A tornával kapcsolatban a következőket emelte ki Nagy László: – Nehéz dolgunk van, hiszen sorozatterhelésről beszélünk, de felkészültünk rá, hogy mérkőzésről mérkőzésre készítjük  csapatot, így legfőbb és legnagyobb ellenfelünk a nyitómérkőzésen Hollandia együttese, ezt követően pedig igyekszünk folyamatosan javuló teljesítményt mutatni. Már a játékosok is érzik az esemény jelentőségét, súlyát, biztosan jó hangulat lesz, szerintem már mindenki nagyon várja a kezdést.

– A szokásosnak megfelelően alakult a felkészülésünk, amely két részből állt. Az első rész inkább fizikai volt, majd az ünnepek után átálltunk a taktikai részre. Most célegyenesben vagyunk: készülünk a mérkőzésekre – fejtette ki Gulyás István, a férfi válogatott szövetségi kapitánya. – A problémákról nem beszélünk, legfőképp azokról nem, amikre nincs ráhatásunk. Ahogy Nagy László is említette, mindenki egészséges a csapatban, a fiúk nagyon fegyelmezettek voltak az elmúlt időszakban a mindennapokban, az otthon tartózkodásuk ideje alatt is. A tornát illetően, mindhárom csoportellenfelünk jó erőt képvisel, és ez nem csak klisé. A hollandok minden nyomás nélkül érkeznek Budapestre, hogy megmutassák, ők is képesek hasonló utat bejárni, mint női válogatottjuk. A portugálokkal a legutóbbi Európa-bajnokságon találkoztunk utoljára, azt gondolom, jó okunk van rá, hogy az ott elszenvedett vereségért most esetlegesen revansot vegyünk. Izland nagyon érdekes, komplex kézilabdát játszik, az egyik legnehezebb csoportmérkőzésünk lehet az ellenük vívott harmadik találkozó. A csoportunk nagyon kiegyenlített, úgy gondolom, hogy nagyon éles, jó mérkőzéseket fogunk vívni – zárta gondolatait a szakvezető.

– Nehéz hetek vannak mögöttem, a csapattal is akartam lenni, de  a családomra is figyelnem kellett – magyarázta magyar válogatotthoz csak később csatlakozó spanyol edző, Chema Rodríguez. – A technikának köszönhetően online is tudtam követni a csapat munkáját mind az edzéseken, mind a Bahrein elleni felkészülési mérkőzésen, amiért hálás vagyok a csapatnak és a szövetségnek is. Erre a versenyre vártunk, azért dolgoztunk az elmúlt években, hogy felkészülten, jó formában állhassunk ki erre a hazai Európa-bajnokságra.

Mikler Roland, a válogatott csapatkapitánya: – Jártam már rengeteg világversenyen, de ez a hazai Európa-bajnokság valami más lesz. Már az egyiptomi világbajnokság lefújása után elkezdett ezen járni az agyam, de szerintem mindannyiunké a csapatban. Ahogy mindig, ezen a tornán is nagyon fontos lesz a stabil védekezés és a jó kapusteljesítmény. Úgy érzem, minden rendben van ezen a két területen, a fiúkkal már sokat dolgoztunk így együtt, érezzük egymást, így ezzel kapcsolatban jók a megérzéseim. Természetesen minden kézilabdázó és szurkoló életében vannak emlékezetes mérkőzések, nekem a legmeghatározóbb – és szerintem rengeteg szurkolónak is – ebből a szempontból a 2012-es londoni olimpián játszott Izland elleni mérkőzésünk volt. Ezen a hazai Eb-n igyekszünk egy újabb maradandó élményt alkotni mindenkinek, a pályán nyújtott jó teljesítménnyel a szurkolókat is szeretnénk megörvendeztetni.

Lékai Máté: – Mindig az a legfontosabb feladata egy irányítónak, hogy a lehető legjobban, legpontosabban végrehajtsa a pályán, amit az edzők, a stáb, a csapat eltervez. Amikor a pályán vagy nem igazán tudsz kifelé figyelni, koncentrálni, de a hangulat és az atmoszféra mindenképpen elér hozzánk is. Éppen ezért mindig azt kérem a szurkolóktól, hogy jöjjenek ki az arénába, őröljenek meg, adjanak ki magukból mindent és mi is meg fogunk tenni mindent, amit tudunk a pályán, így remélhetőleg mindannyian boldogan hagyjuk majd el esténként a csarnokot. Ha már rigmusokról van szó: az öltözőben a csapatköszönés után poénból szoktam mondani: „Gyerünk gyerekek, egy ország veletek!”, most viszont úgy érzem, hogy ez valóban így van, bízom benne, hogy együtt egy szép sikert tudunk elérni ezen az Eb-n.

Bánhidi Bence: – Az egész csapat és a stáb is lázban ég, már nagyon várjuk már a kezdést. Ahogy a többiek is elmondták, mindig a következő mérkőzésre készülünk, mindig azt tekintjük a legnehezebb akadálynak, így most egyelőre csak Hollandiára fókuszálunk. Különleges lesz ez az Európa-bajnokság, mindannyiunk nevében mondhatom: nagyon örülünk, hogy megadatik nekünk ezen a hazai tornán, hogy az egész családunk, a barátaink mind a helyszínen szurkolhatnak nekünk. Kíváncsian várom, hogy húszezer ember mit fog tudni produkálni ebben a hatalmas új arénában. A szurkolóktól azt kérnénk, hogy mindenki torka szakadtából üvöltse végig a hatvan percet, ez lenne nekünk a legnagyobb segítség, a többit majd mi a pályán hozzátesszük.

Férfi Európa-bajnokság, 2022. január 13-30., Magyarország-Szlovákia
Csoportbeosztás:
A-csoport (Helyszín: Főnix Aréna, Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Helyszín: MVM Dome, Budapest): Portugália, Magyarország, Izland, Hollandia
C-csoport (Helyszín: PICK Aréna, Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Helyszín: Steel Aréna, Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

A csoportok első két-két helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (Budapest):
2022. január 13. 20:30: Magyarország-Hollandia
2022. január 16. 18:00: Magyarország-Portugália
2022. január 18. 18:00: Magyarország-Izland

A középdöntő mérkőzésnapjai (Budapest): január 20., 22., 24. 26. (15:30, 18:00, 20:30)
Elődöntők, az 5. helyért (Budapest): január 28. (15:30, 18:00, 20:30)
Döntő, bronzmérkőzés (Budapest): január 30. (15:30, 18:00)

Forrás: MKSZ



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Férfi kézilabda Eb – Magyarország-Portugália 31-30

cs3_admin

Férfi kézilabda Eb – Magyar sikereket jósol az egyik legismertebb szakíró

cs3_admin

Szigorú belépési szabályok a kézilabda Eb-n

cs3_admin

Férfi kézilabda Eb – Leimeter, Juhász Ádám és Balogh Zsolt is kimaradt a keretből

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább