Belföld

Együttműködés a magyar kézifegyvergyártás fejlesztése érdekében

A magyar kézifegyvergyártás továbbfejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, illetve a Neumann János Egyetem és a csongrádi Diana szakképző iskola kedden Budapesten.

    Ez alkalomból Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos elmondta, a magyar kézifegyvercsalád fejlesztése második fázisába érkezett, azt követően, hogy befejeződött a magyar mérnökcsoport által alkotott fegyverek tesztelése.
    Hangsúlyozta, a különböző fegyveres testületeknél dolgozó fegyvertechnikusok és fegyvermérnökök kedvező szakvéleményt adtak a magyar fegyvercsaládról.
    A projekt második fázisa – folytatta -, hogy a fegyverek előállítását gazdaságossá kell tenni, illetve alkalmassá kell válniuk a sorozatgyártásra, továbbá arra, hogy a nemzetközi piacon is értékesíthetővé váljanak.
    Ennek érdekében jött létre az együttműködési megállapodás: a kecskeméti Neumann János Egyetemen ugyanis például olyan anyagtechnikai kutatások folynak, ami komoly versenyelőnyt jelent.
    Reményei szerint a fejlesztés kevesebb mint két év alatt befejeződik, és ennek eredményeként a nemzetközi piacon is versenyképes kézifegyvercsalád alakítható ki.
    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium mindehhez biztosítja a szükséges támogatást – mondta a kormánybiztos.
    Filótás István dandártábornok, a modernizációs intézet vezetője arról szólt, hogy a mostani projektnek a fejlesztés mellett célja egy fegyverzettechnika, fegyvertervező felsőoktatási szakirány létrehozása is a gépészmérnöki szakterületen belül.
    A modernizációs intézet szakemberei segítséget tudnak nyújtani a tananyag kidolgozásában, illetve Táborfalván helyszínt tudnak biztosítani a gyakorlati képzés számára – fűzte hozzá.
    Kitért arra is, hogy a honvédségnek nagy szüksége van fiatal hadmérnökökre, illetve az egyre bővülő hazai védelmi ipar is egyre inkább igényli a felkészült, haditechnikai ismeretekkel rendelkező mérnököket.
    A védelmi iparban elhelyezkedő fiatal mérnökök részére pedig nyitott lesz a tartalékos tiszti katonai szolgálat lehetősége is – mondta a dandártábornok.

Budapest, 2022. január 11. Filótás István dandártábornok, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének parancsnoka, Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora és Bozó Gábor, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója (elöl b-j) a magyar kézifegyvergyártás továbbfejlesztése érdekében kötött együttmûködési megállapodás aláírásán Budapesten 2022. január 11-én. Mögöttük Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelõs kormánybiztos. MTI/Kovács Tamás


    Az együttműködésről szóló dokumentumot Filótás István mellett Bozó Gábor, a Diana szakképző iskola igazgatója, valamint Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora látta el kézjegyével.

MTI, fotók: Kovács Tamás



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Agrárminisztérium: folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

Szabó Viktor

Nagy Márton: fenntartható a magyar gazdaság 4 százalék körüli növekedése

Szabó Viktor

Makó fejlődik: Orbán Viktor adta át a termálfürdő új szárnyát

Szabó Viktor

A DK árnyékminiszterelnöke ellen tett büntető feljelentést Pölöskei Gáborné

Szabó Viktor

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Varga Mihály: a magyar gazdaság jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet

Szabó Viktor

Orbán Viktor: a magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

Szabó Viktor

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szabó Viktor

Németh Szilárd: februárban is a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és a földgázt Európában

Szabó Viktor