Belföld

Április 3-án lesz az országgyűlési választás és a gyermekvédelmi népszavazás

2022. április 3-ára írta ki Áder János köztársasági elnök a kilencedik szabad magyar országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást.

Április 3-án tartják Magyarország történetének kilencedik szabad országgyűlési választását – derült ki Áder János közleményéből. A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő. 

32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.

Az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani.

A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére.

A választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve e négy kérdésben csak április 3-án vagy április 10-én lehet egyidőben tartani a népszavazást és az általános választásokat.

Erre tekintettel a 32/2021 (XI. 30.) Országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást 2022. április 3-ára tűzöm ki.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Jakab István: Magyarországnak joga van a magyar emberek egészségét védeni

Szabó Viktor

GVH: márciusban gyakorlatilag lenullázódott az éves élelmiszer-infláció

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: aggasztó, hogy a NATO is irányt váltott

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Júniusban indulhat az új otthonfelújítási korszerűsítési program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar kormány elkötelezett a klíma- és természetvédelem tekintetében

Szabó Viktor

Magyar Péter nem a Fideszt gyengíti

Szabó Viktor