Gasztro

Milyen bort fogyasszuk karácsonykor? – Ételpárosítások csongrádi borokkal

Young couple on a romantic date celebrating christmas, valentine's day and drinking sparkling wine

Már csak néhány nap és a karácsonyi asztalhoz ülhet a család szerencsésen. Tavaly sokan a koronavírus miatt nem tehették meg ezt, de idén mindenki bepótolhatja.

A család együttléte mellet nagy figyelmet kapnak a finom ízek az ünnepi asztalnál.
Háziasszonyok szorgos munkájának köszönhetően csodálatos ételeket fogyaszthatunk szent este alkalmával és a következő napokban.
Az ételek mellett, a bornak is fontos szerepe az ünnepi asztalon. A bornak az étkezésben is fontos szerepe van, és nem kimondottan alkoholtartalma miatt, hanem ételpárosítás szempontjából,a jobb ízek miatt, és a könnyebb emészthetőség miatt.

Vegyünk most néhány tradicionális karácsonyi ételt, amit tökéletesen tudunk párosítani Csongrádról és Csongrád térségéről származó borokkal.

1. Töltött káposzta
Mivel a töltött káposzta, savanyú káposztából készül, és egy fűszeres étel.
Emiatt ajánlani tudnám hozzá Bodor Martin- Cserszegi Fűszeresét, ami egy tökéletes ízhatást fog adni. Az indok, hogy ez a bor fűszeres ízvilágával és savasabb felépítésével tökéletesen megfelel az ünnepi asztalon a töltött káposzta mellé. A piros paprika ellenére is mindenképpen fehérborral fogyasszuk ezt az ételt!

2. Halászlé
Ez egy igazán nehéz ételpárosítás, hiszen a halat fehér borral kellene fogyasztani.De itt a piros paprika megcáfolja ezt a tényt! Itt egy könnyebb vörösbor ajánlanék.
Megemlíteném itt a Bodor Martin Kadarkáját(Csongrád legkedveltebb bora 2021-ben) és Kékfrankosát. Ezek a borok még könnyebbek a vörösborok között, így nyugodt szívvel merem őket ajánlani az ünnepi halászlé mellé.

3. Rántott hal:
Rántott halat legtöbbször majonéz alapú fehérszósszal szoktuk fogyasztani, emellett erősen sózzuk ezt az ételt és még citromot is szoktunk használni ehhez a fogáshoz. Csakis fehér bort fogyasszunk hozzá. Újra Bodor Martin- Cserszegi Fűszeresét vagy Tóth Pincészet- Cserszegi Fűszeresét tudnám ajánlani, hogy a hal zsírosságában jó partner legyen a bor.
De az én személyes kedvencem, az a habzó bor, pezsgő, prosecco a sült hal mellé. A rántott hal magas olajtartalma miatt, a buborékok segítenek az emészthetőségben, és tökéletes ízélményt fognak adni. Ha valaki nem szereti a pezsgőt, akkor szénsavas citromos vízzel is tökéletes ízhatást fog elérni, és könnyű emészthetőséget.

4. Kacsasült
A kacsasült zsírosabb részeit Tóth Tamás Rajnai Rizlingjével tudnám ajánlani, tapasztalataim alapján, főleg ha almát is felhasználunk a készítése során.
Ha vörösbort szeretnénk fogyasztani a kacsa mellé, ajánlanám Bodor Martin Kadarkáját.
Ennél a párosításnál ajánlanám a szilvás, piros gyümölcsök használatát a főzés folyamatában.

5. Libamáj:
Erről az ételről megoszlik a vélemény, valaki rajong érte valaki utálja. A legnagyobb probléma, hogy ezt az ételt előételként szokták ajánlani és fogyasztani. Én semmiképpen nem fogyasztanám előételként, mivel ez a fogás édes bort kíván. Itt ajánlhatom a Tokaji Aszúkat, viszont, ha édes borral kezdjük a vacsorát. Utána nem igazán fogjuk érezni a többi étel ízét, mert ízlelő bimbóink gyorsan eltelítődnek az libamáj zsírossága és a bor édessége miatt. Ezt a fogást a főétel utána ajánlom fogyasztani, a desszert előtt.

6. Desszertek:
Desszertnél egyedül egy szabály van, ami a borral összefügg.
Ha bort szeretnénk fogyasztani édesség mellé, akkor a bornak édesebbnek kell lenni.
Itt megint a Tokaji Aszúkat ajánlanám vagy édes likőröket.

Békés, boldog, szeretetben, finom falatokban és italokban gazdag karácsonyt kíván a Csongrádi Bor!

Pető Lilla



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

McChicken®-t Erős Pistás majonézes szósszal és paprikás sajttal, illetve a Marhaburgert Erős Pistás szósszal és paprikás sajttal próbálhatják ki a csípős ízek kedvelői 🍔

cs3_endre

Magyaros csípős tekercs

cs3_admin

Karácsonyi zserbógolyó

cs3_admin

Ünnepi Halászlé

cs3_admin

Kocsonya

cs3_admin

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

cs3_admin

Birsalma kompót

cs3_admin

A nagy melegben egy kellemes koktél: New Yorker

cs3_admin

A Karikó-féle Huncut szilva herceg lett az ország tortája

Pászti Dániel