Gasztro

Csokoládés madártej

Hozzávalók 5 főre:

1 vaníliarúd,
2 liter tej,
7 tojás,
pár csepp citromlé,
csipetnyi só,
8 evőkanál kristálycukor,
2-3 csomag vaníliás cukor,
1 evőkanál keserű kakaópor és 30 dkg étcsokoládé (4 evőkanál keserű kakaópor is lehet – így takarékosabb – és akkor a csokoládé elhagyható),
2 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy főzni való vaníliaízű pudingpor,
pár csepp rumaroma vagy 2-3 kiskanál rum

Elkészítés:

A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, belsejét kikaparjuk, az egészet (külsejét is, belsejét is) a tejhez adjuk. Melegedni a tűzre tesszük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé pár csepp citromlével, a sóval ízesítjük, és beleszórjuk a cukor felét meg 1 csomag vaníliás cukrot is. A tej fölét („bőrét”) leszedjük – már ha van neki, mert az újfajta, homogenizált zsírtartalmú tejeknél, ezzel nem találkozunk a melegítés során. A cukros tojáshabot evőkanállal a gyöngyözve fövő tejbe szaggatjuk. Kb. 1 perc múlva megfordítjuk, újabb perc múlva szűrőkanállal tálba szedjük. Fontos, hogy a tej véletlenül se forrjon ezalatt, mert a túl forró tejtől összeesik és lapos lesz a hab. Fontos az is, hogy egyszerre csak kevés habgaluskát készítsünk, hogy legyen helyük terjeszkedni.

A tojások sárgáját a maradék cukorral és vaníliás cukorral, a kakaóporral, a keményítővel vagy pudingporral meg a rumaromával jó habosra keverjük.

Most jött el az idő, hogy a tejet majdnem fölforraljuk. Ha csokoládésan főzzük, akkor azt beletördeljük, hadd olvadjon föl. 2-3 evő-kanálnyit a tojásos masszához keverünk, majd habverővel folyamatosan verve az egészet a tejbe zúdítjuk. Épp csak 1-2 percig főzzük, ezalatt kissé besűrűsödik. A tűzről lehúzzuk, a vaníliarudat „kihalásszuk” belőle.

Hideg vízzel töltött lábasba állítjuk, gyakorta megkeverve kihűtjük. Ezután 1-2 órára a külön tartott habgaluskával együtt behűtjük. Tálaláskor a hófehér habgaluskákat ráültetjük a szép barna csokoládés tej tetejére.

Jótanács:

Aki az étcsokoládé kesernyés ízét nem kedveli, tejcsokoládéval készítse.

Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
Egy adag: 762 kcal
Könnyű elkészíteni.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Bakonyi ponty juhtúrós galuskával

cs3_admin

Csokimázas, almakrémes piskótakocka

cs3_admin

Szentesen bográcsban készült a lecsó

Sipos Kitti

Négy trükk, amivel megelőzheted, hogy ételeid megromoljanak a nyári melegben

cs3_admin

A nyári főzés szabályai

cs3_admin

Isteni és látványos lengyel leves

cs3_admin

Szerecsendió a Manhattani cserealap

cs3_admin

A tészta eredete

cs3_admin

Szentesi hideg almaleves

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább