Térség

Új munkaerő-piaci program Csongrád megyében is

A teljes foglalkoztatás elérése érdekében a kormány júliustól újabb négy megyére – Csongrádra, Békésre, Somogyra és Baranyára is – kiterjesztette azt a reformprogramot, amely a foglalkoztatási osztályok és a munkaadók, illetve az álláskeresők közötti szorosabb együttműködésen alapul. Az új munkaerő-piaci módszerről a megye legnagyobb vállalkozásainak képviselői kaptak tájékoztatást kedden, Szegeden.

A Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára szerint Csongrád megye foglalkoztatási mutatói előnyösek, de itt is eredményes lehet a közvetlen kapcsolattartáson alapuló módszer. Bodó Sándor a munkáltatói fórumot követő sajtótájékoztatón kiemelte: az ország keleti megyéiben már elindított program eddig 21 ezer embert segített munkához, akik már 90 napja dolgoznak.

Az államtitkár szerint fontos, hogy fokozatosan, de minden járásban bevezessék a közvetlen vállalati kapcsolattartást és a nyilvántartott álláskeresők célzott közvetítését – így jövő tavasztól már egységes módszer szerint működhet a munkaerő közvetítése az ország teljes területén.

Az országos átlagnál jóval kedvezőbb – 2,6 százalékos – munkanélküliségi ráta ellenére Csongrád megyében is eredményes lehet a személyes kapcsolatfelvétel a vállalatokkal és a dolgozni vágyókkal. A munkaadókat a nekik szükséges munkaerő ajánlásával, az álláskeresőket pedig személyre szabott munkalehetőséggel tudják közelebb hozni egymáshoz a foglalkoztatási szakemberek. A munkaerő-piaci tartalékot az álláskeresők mellett a pályakezdők, a munkába visszatérő kismamák és azok a nyugdíjasok jelenthetik, akik a kedvezőbb szabályoknak köszönhetően úgy látják, érdemesebb újra dolgozni – tette hozzá az államtitkár.

A politikus kitért rá, az Európai Unióban magyar munkanélküliségi adatok a legjobbak közé tartoznak, több mint 4,5 millióan dolgoznak az országban, a foglalkoztatási ráta 70 százalék fölötti. Csongrád megyében 2010-ben 156 ezren dolgoztak, jelenleg 179 ezren, miközben a közfoglalkoztatottak száma hatezerről háromezerre csökkent. A foglalkoztatási ráta a 2010-es 55 százalékról 68,8 százalékra emelkedett, a 8,3 százalékos munkanélküliség 2,6 százalékra csökkent.

Juhász Tünde kormánymegbízott közölte, a kedvező megyei foglalkoztatási mutatók annak köszönhetőek, hogy az itteni álláskeresők képzettebbek, mint az átlag, és a megye is urbanizáltabb. A hivatal szakemberei már évekkel ezelőtt is szorosabb kapcsolat kialakítására törekedtek a munkaadókkal és az álláskeresőkkel egyaránt. Folyamatosan részletes tájékoztatást nyújtottak az érintetteknek minden járásban a különböző munkaerő-piaci programokról, az elérhető támogatási forrásokról. Ezt kell és lehet is még fokozni, hiszen mindaddig, amíg egyetlen ember is van Csongrád megyében, aki dolgozni szeretne, de nem talál munkát, nekünk feladatunk van – jelentette ki a kormánymegbízott.

Forrás: http://www.csmkh.hu

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt Mezőhék külterületén

cs3_admin

Őzet gázolt egy autós Csongrádnál

cs3_admin

Teljes terjedelmében égett egy kisteherautó fülkéje a 451-esen

cs3_admin

Egy kisbusz kerekei is kiszakadtak az M5-ösön

cs3_admin

Egy kamion és két személyautó ütközött össze az M5-ösön Kiskunfélegyházánál

cs3_admin

Trélert vontató kisbuszba hajtott nagy sebességgel egy autó az M5-ösön

cs3_admin

Tűz ütött ki az orosházi üveggyárban

cs3_admin

A rendőrök betöréses lopásból származó tárgyak tulajdonosainak jelentkezését várják

cs3_admin

Magyarország jól halad a klímavédelmi célok megvalósításában

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább