Térség

Farkas Sándorral is tárgyalt Navracsics Tibor Szegeden

A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Szegeden, országjárásának Csongrád-Csanád vármegyei állomásán.

Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján példaként saját országgyűlési képviselői választókerületének legnagyobb városát, Ajkát említette. Szavai szerint a település, melyet “időtlen idők óta” szocialista polgármester irányít, az elmúlt egy, másfél évben csaknem 7 milliárd forint fejlesztési forrást kapott.

A politikus elmondta, az év elején alakult Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az európai uniós források felhasználása és a területfejlesztés szakpolitikai kereteinek kialakítása mellett a területi közigazgatással – a kormányhivatalokkal, járási hivatalokkal, kormányablakokkal -, valamint az önkormányzati igazgatással is foglalkozik.

Navracsics Tibor közölte, január elejétől ezért minden vármegyében egyeztet a főispánokkal, a járási hivatalok vezetőivel, illetve az adott térség politikai életének meghatározó szereplőivel – országgyűlési képviselőkkel, a vármegyei közgyűlések elnökeivel, a megyei jogú városok polgármestereivel -, hogy így térképezze föl, mely problémák megoldásába kell bekapcsolódni.

A sajtótájékoztatót megelőzően mások mellett Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) hódmezővásárhelyi polgármesterrel, valamint Nagy Sándor (Momentum) szegedi városfejlesztési alpolgármesterrel találkozott – közölte.

A miniszter közölte: az önkormányzati vezetőkkel egyetértve szeretné, hogy Csongrád-Csanád vármegye prosperáló, a növekedés élén álló térséggé váljon. A Dél-Alföldre – ugyan kisebb mértékben mint a Dél-Dunántúlra – igaz, hogy az elmúlt 30 évben nem tudta beteljesíteni azokat a lehetőségeket, melyek rendelkezésre álltak – tette hozzá.

Navracsics Tibor találkozott Farkas Sándorral, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárával és miniszterhelyettesével, térségünk országgyűlési képviselőjével is. A két fél térségi fejlesztésekről és az európai uniós források bevonásáról egyeztetett. „Célunk, hogy a hazai és az európai uniós források bevonásával úgy fejlesszük a dél-alföldi régiót, hogy a  technológia fejlődést ki tudja használni” – fogalmazott Farkas Sándor.

Aközigazgatási és területfejlesztési miniszter bízik benne, hogy ebben változást hoznak az iparpolitikai döntések, így a BYD Szegeden megvalósuló autógyára, mely a város és környéke közlekedési infrastruktúrájának óriási fejlesztését igényeli. A már megvalósult olyan beruházások, mint az autópályák, a Hódmezővásárhely-Szeged között járó vasútvillamos, a tram-train vagy a Szeged és Szabadka közötti vasúti kapcsolat helyreállítása. Erre rákapcsolódva készíti el a minisztérium a dél-alföldi komplex fejlesztési tervet.

A miniszter úgy fogalmazott, nem volt egyetértés a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános iskola és gimnázium építési tervének ügyében. Mint mondta, a szegedi oktatási beruházás – amely idestova hat éve, 2018 óta élő terv – meg fog valósulni.

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva közölte, az Erasmus- és Horizont-források ügyében várják, hogy az Európai Bizottság “befejezze a karácsonyi szünetet” és válaszoljon a magyar kormány novemberben átadott levelére, így tovább lehessen lépni és meg lehessen egyezni.

A miniszter hangsúlyozta, a kormány nagyon szeretne megegyezni, és bízik benne, hogy az Európai Bizottság is erre törekszik. Leszögezte ugyanakkor, a kérdés “meg lesz oldva, magyar diák nem marad Erasmus nélkül”.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kizártak egy politikust a Fideszből, mert a párt jelöltje ellen indul a választáson

Szabó Viktor

Pályázatok, játszóterek

Szabó Viktor

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor