Szentes

Simicskó István Szentesen: a honvéd kadétprogram sikertörténet

A 2017-ben indult honvéd kadétprogram sikertörténet, már csaknem 10 ezer középiskolás vesz részt benne, 150 iskola kötött szerződést a Magyar Honvédséggel – jelentette ki a Honvédelmi Sportszövetség elnöke szerdán Szentesen.

Simicskó István a harmadik alkalommal megszervezett búvár kadét tábor sajtónapján azt mondta, a hazájukat szerető fiatalok jelentik Magyarország jövőjét.

A 2015-ben indult honvédelmi táborok egyre népszerűbbek, ezekre mind több fiatal jelentkezik. Lebonyolításukat segíti a szövetség, emellett speciális képzéseket nyújtó táborokat is szervez. Ilyen a búvár-, ejtőernyős- vagy a pilótaképzés, illetve a komolyabb fizikai igénybevételt jelentő elite challange tábor – tudatta az elnök.

Ezeken a fiatalok olyan speciális képességeket szerezhetnek, melyet később a honvédségnél vagy a civil életben hasznosíthatnak – közölte a politikus.

Az elnök kifejtette, a II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred bázisa az ország egyetlen olyan létesítménye, amely katonai búvárképzést nyújt. Bár a fiatalok általában szabadidős tevékenység lehetőségét látják a búvárkodásban, ennek a sportnak mindig is volt katonai jelentősége. Előfordulnak olyan katasztrófahelyzetek, amikor szükség van a katonabúvárok szaktudására – tette hozzá.

Farkas Sándor, térségünk országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a szentesi műszaki ezred búvárbázisa az országban egyedülálló. Egyre több olyan fiatal van, aki érdeklődik a búvárkodás iránt, a Szentesen megszerzett ismereteket, tudást később a fegyveres testületeknél, ipari búvárként vagy akár sportolás során is alkalmazhatják.

Az politikus bízik abban, a búvárbázist a jövőben – akár honvédelmi sportközpontként – fejleszteni tudják.

Debreczeni László, a program szakmai vezetője elmondta, a hétfőtől péntekig tartó táborba az ország minden részéről érkeztek a honvéd kadétprogramban résztvevő középiskolások. A 19 fiú és lány nem rendelkezett búvár alapképzettséggel, a vízbiztonság és úszástudás volt jelentkezési felvétel.

A fiatalok az elméleti alapok elsajátítását követően az alapoktól eljutnak odáig, hogy önállóan biztonsággal tudják kezelni a búvárfelszerelést. A hét folyamán legalább 20 órát töltenek a vízben, de emellett megismerkednek a műszaki ezred tevékenységével is – közölte a szakember.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Elkezdődött  – a Fidesz szentesi csapata mindenkit vár egy tányér lecsóra!

kissferenc

“Bent:Csend. A Béke itt kezdődik…” – Reményik Sándor

cs3_szerk5

Vörös Viktor a Szentesi Vízilabda Klub új elnöke – remélhetőleg befejeződnek a klub elleni külső támadások!

cs3_szerk5

Átadás-átvétel a Tóth József Színház és Vigadóban: 3 év alatt 76. 571 fő látogató, viszont 2 év után is penészes a fal, amiről az önkormányzat tudott (fotókkal)

cs3_szerk5

Közleményt adott ki az SZTE: a fül-orr-gégészeti ellátás nem szűnt meg Szentesen 

cs3_szerk5

Jövőhéten ismét rotyog Szentesen a lecsó 250 bográcsban 🍅🫑 a héten még lehet jelentkezni!

cs3_szerk5

Cseh Tamara birkózó világbajnoki 12. helyezést ért el 

cs3_szerk5

Balesetveszélyes részek vannak a Szentesi Üdülőközpontban 

cs3_szerk5

Vedd észre, ha valaki segítséget kér – ha ismered a kézjelzést életet menthetsz

cs3_szerk5