Ópusztaszer

Bemutatkozik a kender Ópusztaszeren

 „Zsip-zsup kender zsup….”, a kender 1000 éve címmel új időszaki kiállítás nyílik  az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, július 6-án, szombaton 11 órakor ünnepélyes megnyitó keretében.

A tárlat a kender termesztésének és sokszínű felhasználásnak módját mutatja be, 1000 évet felölelve. A honfoglalás kori textilleletektől a kenderfeldolgozás néprajzi emlékanyagán át, az egykori szegedi kendergyár tárgyi emlékeiig tekinti át az iparág történetét, amelynek a fenntartható fejlődés megteremtésében is fontos szerepe lehet. Sokan nem is gondolják, hogy a kender milyen sokféleképpen felhasználható az élelmiszeripar- és az építőipar mellett, mindennapos használati tárgyaink alapanyagai is lehetnek, így készülhet belőle például jógamatrac, cipő vagy akár napszemüveg keret is. A tárlatban ezen termékek bemutatása mellett a környezetbarát, lebomló kender jövőjéről is szó esik, így annak az elektromos technológiában vagy az autóiparban való felhasználásáról is.

A kiállítás –mely az Emlékpark és a HempyPeople kenderterméktervező együttműködésében valósul meg– Ópusztaszeren, az Emlékpark Látogatóközpontjának Aulájában tekinthető meg.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Pünkösdi programok az Emlékparkban

Szabó Viktor

Emlékhelyek Napja lesz Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szabó Viktor

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor