Sport

Drámai csatában, ötméteresekkel győzte le az olaszokat a férfi vízilabda-válogatott

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 9-9-es döntetlen után ötméteresekkel 15-14-re legyőzte az olasz csapatot a dohai világbajnokság csoportküzdelmeinek szerdai második fordulójában.

Varga Zsolt együttese, amely a románok felett aratott sikerrel kezdte a viadalt, újabb diadalával szinte biztosan csoportelsőként zár majd, így ha a papírformának megfelelően pénteken felülmúlja Kazahsztánt, akkor közvetlenül a negyeddöntőbe jut.

A magyarok megszakították rossz sorozatukat az olaszokkal szemben, akiket világbajnokságon ezt megelőzően legutóbb 1998-ban Perth-ben győztek le.

A magyar csapat a mumusával nézett szembe az Aspire Dome-ban, ugyanis világbajnokságon 2003 óta nem tudta legyőzni az olaszokat, az utolsó öt meccs mérlege egy döntetlen és négy vereség, ebből három az egyenes kieséses szakaszban született. Ugyanakkor januárban a horvátországi Európa-bajnokságon a tornára megfiatalított nemzeti együttes megtörte a 2014-ben indult nyeretlenségét és a csoportkörben öt góllal legyőzte az olaszokat, akik azonban a bronzmeccsen ugyanilyen arányban visszavágtak.

A kontinensviadallal ellentétben ezúttal már a fukuokai világbajnokok nagy részével állt fel a magyar csapat, a kerethez csatlakozott betegsége után Varga Dénes, akit erre a meccsre még nem neveztek, mellette a vb-újonc Tátrai Dávid maradt ki.

A ráúszást követően Vogel Soma védte az első olasz lövést, visszaúszás közben pedig emberhátrányba került a rivális, amit a 27. születésnapját kedden ünnepelő Manhercz Krisztián használt ki. Az ellenfél gyorsan egyenlített, a Ferencvárost erősítő Edoardo Di Somma fórban lőtte ki rossz kéz oldalról a kapu jobb oldalát. Támadásban mindkét gárda elakadt, hátul Vogel védett kétszer hátrányban, majd Fekete Gergő szerzett labdát, elöl viszont az Eb-n az olaszok ellen parádézó Nagy Ádám kétszer is célt tévesztett, majd Német Toni nem tudta befejezni a fórt.

A percekig tartó gólcsendjét mindkét gárda egy-egy szépen végigjátszott emberelőnnyel törte meg, magyar részről Vigvári Vince volt a befejező. Az olaszok három másodperccel a dudaszó előtt emberelőnyben támadhattak még a vezetésért, de Vámos Márton egy óriási, már-már “kosaras sapkával” blokkolta a lövést és mutatott ki a közönségnek diadalittasan (2-2).

A második negyedben több mint öt percet kellett várni az első gólra – addig elképesztő párharcokat vívtak egymással a játékosok és mindkét oldalon kimaradt két fór -, ekkor Zalánkiról állították ki őrzőjét, ő pedig bebombázta a szabaddobást. Újabb magyar előny következett, ezt Fekete középről zúdította a jobb alsó sarokba, ezzel először alakult ki kétgólos különbség. Ez nem tartott sokáig, az olaszok bő egy perc alatt egyenlítettek, előbb fórból, majd egy kontra után végigvitt létszámfölényből találtak be (4-4).

A fordulást követően megint percekig küzdöttek egymással gól nélkül a felek, Vámosnak volt egy csodaszép labdaszerzése, amire talpra ugrott a közönség. Végül az olaszok mozdultak el a holtpontról a csapatkapitány Francesco Di Fulvio remek kapásgóljával. A magyarok Nagy révén egyenlíthettek volna, de közeli lövését hárította Marco Del Lungo, a kipattanó pedig tökéletes indítás volt Di Fulviónak, aki Vogelt elsüllyesztve értékesítette a ziccert. A majd egy teljes negyed át tartó magyar gólcsendet Manhercz törte meg egy szemtelenül és vártalanul elengedett lövéssel. Magyar fór következett, Varga Zsolt pedig időt kért, a figura végén viszont Nagy csúnyán fölé lőtt, az olaszok ezt megbüntették lefordulásból. A magyar csapat Vigvárinak köszönhetően fórból kapaszkodott, majd hősiesen kivédekezett egy emberhátrányt, a lefordulásból pedig Vámos egyedül indulhatott meg és nagy erővel Del Lungo feje fölött a hálóba bombázott (7-7). A kétszeres világbajnok balkezesnek emlékezetesre sikerült a 300. válogatottban szerzett gólja.

Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a záró nyolc perc, majd az olasz fór megjátszása előtt Alessandro Campagna kért időt: a figura végén Vogel védett, de a kipattanó visszakerült Di Fulvióhoz, aki nem hibázott. A magyar előny kimaradt, az olasz viszont bement, így kevesebb mint négy perccel a vége előtt újra kettő lett a különbség.

Kilencven másodperccel a vége előtt a csapatkapitány Jansik Szilárd emberelőnyből szépített, majd 17 másodperccel később Vámos labdaszerzése után Zalánki ziccerből egyenlített. Az olaszok húsz másodperccel a dudaszó előtt labdát szereztek, Campagna megint időt kért, de az utolsó lövést Vogel “lenyelte”, így jöhettek az ötméteresek.

Di Somma rögtön mellé lőtt, Vámost nem hibázott, majd Vogel védett, Manhercz pedig magabiztos volt. Következett Echenique és Zalánki, mindketten kiválóan lőttek, Nicholas Presciutti Vogel feje lőtt a hálóba, Jansik viszont fölé pattintott. Az olaszoktól Giacomo Cannella lövésébe csak beleérni tudott Vogel, a túloldalon viszont Angyal Dániel lövését hárította Del Lungo. A kör újraindult, Di Somma ezúttal már nem rontott, ahogyan Vámos sem. Renzuto másodszor már túljárt Vogel eszén, Manhercz pedig újra higgadt volt. Echenique lövését Vogel védte, Zalánki pedig lezárta a nagyszerű párharcot.

Fotók: MTI/Kovács Tamás



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Diákolimpián remekeltek a Zsoldos focicsapatai

Szabó Viktor

BREAKING! Felsőoktatási intézmény érkezik Szentesre

Szabó Viktor

A mindszenti Ugrai Panna Európa-bajnoki kerettag! 

Szabó Viktor

Vásárhelyi és szegedi egyesületek szerveznek országos futóversenyt Szentesen

Szabó Viktor

Családi napot tartanak a Szentesi Tenisz Klubban

Szabó Viktor

Kecskeméten parádéztak a szentesi úszók

Szabó Viktor

A mindszenti Ugrai Panna magyar bajnoki bronzéremmel nyitott az OB-n

Szabó Viktor

Szlovákiában remekelt a szentesi Sztanó György

Szabó Viktor

Dobogón végeztek a szentesi úszók Vásárhelyen!

Szabó Viktor