Belföld Külföld

Szijjártó Péter: el kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását

Most a legfontosabb nemzetközi feladat az, hogy sikerüljön elkerülni mind az ukrajnai háború, mind a közel-keleti konfliktus eszkalálódását. Ha bármely e kettőből továbbterjed más országokra, az nagyon könnyen eredményezheti a harmadik világháború kirobbanását – írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta, az elmúlt években számos nemzetközi szervezet vallott kudarcot a béketeremtés terén: az Európai Unió és más szervezetek is alkalmatlannak bizonyultak arra, hogy az elmúlt két évben a béke irányába tereljék az ukrajnai háborút.

Béketeremtés helyett fegyverszállítás zajlik, ami tovább hosszabbítja a háborút, és még több emberéletet követel – hangsúlyozta.

A tárcavezető bejegyzése szerint a globális terrorellenes küzdelem is “nagy pofont” kapott tavaly októberben, amikor a Hamász rakéták ezreit lőtte ki Izraelre. Izrael terrorellenes műveleteinek sikere globális érdek, ezzel együtt a civil lakosságot meg kell védeni, a túszokat pedig ki kell szabadítani – emelte ki.

“Az ENSZ mintegy az utolsó remény arra, hogy sikerüljön megakadályozni az eszkalációt Ukrajnában és a Közel-Keleten. Guterres ENSZ-főtitkárt arról biztosítottam, hogy Magyarország minden támogatást megad az ENSZ-nek a béke megteremtése érdekében” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Jelezte, január végén Magyarország az idei évi tagdíj utolsó részletét is befizette, így azon országok közé tartozik, amelyek elősegítik az ENSZ hatékony működését.

“Sajnos, nem mindenki van így ezzel, van olyan nagy és gazdag ország, amely több százmillió dollárnyi tagdíjjal tartozik az ENSZ-nek, veszélyeztetve annak hatékony működését. Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan. Az ENSZ-re szükség van, mert kell egy szervezet, amely lehetőséget biztosít arra, hogy azok is tudjanak egymással beszélni, akik amúgy háborúban állnak egymással” – hangsúlyozta a tárcavezető.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szijjártó Péter: Magyarország konzervatív és patrióta sziget egy szélsőségesen liberális tengerben

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: bízunk abban, hogy konzervatív fordulat lehet Európában és az Egyesült Államokban is 

Szabó Viktor

Gulyás Gergely: az üzemanyagokban is megfizetjük a háború árát

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Szabó Viktor

KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

EP-képviselők: nem hagyhatjuk, hogy Brüsszelben el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Szabó Viktor