Térség

Fájdalmas, de szeretetteljes ez a nap

Az év vége felé a karácsonyi ünnepkört megelőzően, egy kevésbé vidám, de annál tiszteletteljesebb napon az elhunyt családtagjaink, barátaink és ismerőseink emléknapját ünnepeljük.

Fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy milyen értékeket képviseltek a családtagjaink, mi az, amit átvettünk és majdan átadhatunk. Önálló ünnepként az egyházban először, 998-ban tartották meg. Mindenszentek a halottak napját megelőző nap, a szentté vált lelkek ünnepe. Ez az ősi ünnep sok településünk elnevezésében is szerepel, jó példa erre Mindszent városa.

Az egyház a kettős ünnep első napján a példaképekre emlékezik. November 1-én este, november 2.-ára a halottak napjára készítik fel a sírokat, ezért láthatjuk gyertyafényben a temetőket, amely csodálatos látványt nyújt a látogatóknak. Számtalan hozzátartozó megy el, gyertyákat gyújtanak, virágot visznek, amikor a saját hozzátartozóikra emlékeznek. Meghitt pillanat a sír mellett állni, és az addig nyugvó, de el nem múló emlékeket felidézni.

Fájdalmas, de szeretetteljes ez a nap. A hagyomány szerint, a sírok megtisztítása, virággal való feldíszítése egyfajta tiszteletadás, a gyertya pedig a halottak lelki üdvéért ég. Ekkor felhangzó harangszó is ezt kívánja szimbolizálni. Az ünnep a néphagyományok, az egyes tájegységek szokásai is azt jelképezik, milyen tisztelettel is adózunk az elhunytak felé. Ezen a napon, nagyon sokan látogatnak el a temetőbe. Az egymás iránti tolerancia, empátia és együttérzés, talán ugyanolyan fontos, mint a tiszteletadás. Az ünnep kegyeletteljes ezért személyes felelősségünk, hogy így is éljük meg. Mindenszentek ünnepe hazánkban 2000 óta újra munkaszüneti nap lett.


- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

December közepétől a Rádió 1 váltja a Gong Rádiót Csongrádon

Szabó Viktor

Egyre nagyobb a baj, Sándorfalván is megjelent a madárinfluenza

Szabó Viktor

Újabb jó hír érkezett a szentesi, csongrádi, kisteleki és térségbeli autósoknak

Szabó Viktor

Decembertől Szentesen, Csongrádon és Kisteleken is többet kereshetnek a munkavállalók

Szabó Viktor

Észrevettétek? Szentesen és Csongrádon is óriásit zuhant az üzemanyagok ára!

Szabó Viktor

Szentesen, Csongrádon és a térségben továbbra is elérhető az ingyenes Gondosóra program

Szabó Viktor

Farkas Sándor: A magyar agrárium a rendkívül nehéz időszakban is növekedési pályán maradt

Szabó Viktor

Januártól Szentesen, Csongrádon és Kisteleken is indul az új visszaváltási rendszer

Szabó Viktor

Napi jó hír: a szentesi, csongrádi és kisteleki nyugdíjasoknak is érkezik a kiegészítő emelés!

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább