Ópusztaszer

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

2023. szeptember 9-én rendezték meg Bábolnán a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot. A 11 versenyző között az ópusztaszeri Bozsó Zoltán is indult, hiszen 4 évvel ezelőtt már állt a dobogó legfelső fokán.

„Az idei versenyre több év kihagyás után, leginkább mentálisan készültem. Úgy érzem az erőnlét és az állóképesség a napi munkámból adódóan megvan, így arra fókuszáltam, hogy fejben legyek a legoptimálisabb a versenyen. Ezen azt értem, hogy a lehető legpontosabb legyen az ütés helye és erőssége, és megfelelő szögben találjam el, illetve az időbeosztásom egyenes arányban legyen az erőnléttel.”

A 6 fordulós versenysorozatban a fekvő és álló rönkvágás, illetve a motorfűrészes korongvágás volt a kezdőkör feladata, majd a vonófűrészes szám következett, ahol már dupla pontokat kaptak a versenyzők. Ez sem egyszerű kihívás, hiszen egy 2 méter hosszú 10 centiméteres fogakkal ellátott fűrésszel kell a lehető legrövidebb idő alatt levágni egy korongot, úgy, hogy egészben is maradjon. A legnehezebb versenyszám, az úgynevezett „ugró deszka” ahol ékeket kell fejszével a fába vágni, ezeken kell a 2 méteres rönk tetejére feljutni, ahol szintén a fejsze kapja a főszerepet. A legkisebb hiba is pontvesztéssel jár, így nagyon fontos a helyes technika és eszköz.

„A versenyfejszéket Új-Zélandról rendeljük meg. 6 féle élezés közül lehet választani, amelyet a versenyző dönt el, illetve a fejsze nyelét pedig szintén személyre szabottan készítik el a megrendelő kívánsága alapján. Egy rossz fejszeválasztással el lehet bukni egy versenyen, hiszen a fa fajtáját ismerjük, de sem a tárolási módot, sem a keménységet és a víztartalmat sem tudjuk, amelyek jelentősen befolyásolhatják a vágást.”

A második fordulóban az ópusztaszeri bajnok, már az első helyről indulhatott neki az újabb versenyszámnak, de a verseny még ekkor is nagyon szoros volt. Bozsó Zoltán nem tudott hibázni, így megtartotta az első helyét, ami 2019 után egy újabb magyar bajnoki címet hozott a 49 éves versenyző számára. Ezzel együtt kvalifikálta magát egyenes ági bejutóként a 2023. november 3-4-én Stuttgartban megrendezendő világbajnokságra.

„Azért kezdetem el versenyezni annak idején, mert kikapcsolt, és mert a civil életben is fakitermeléssel és telepítéssel foglalkozom. Mára ez hatalmas eredmény számomra, hogy másodszor is az ország legjobbja lehetek úgy, szinte mindenki 20-30 évvel fiatalabb nálam. Nekem ezzel a hátránnyal is meg kell küzdenem, így különösen nagy az értéke ennek az első helyezésnek. Óriási élmény, amikor a dobogó tetején állhatok és nekem szól a magyar himnusz. Leírhatatlan és talán még fel sem fogtam, hogy ismét nemzeti bajnok lettem. Ebben a sportágban úgy látszik, hogy a szakmai tudás nagy előnyt jelent, ami nekem az aranyat eredményezte, így készülök a világbajnokságra, ami novemberben lesz. -mondta el Bozsó Zoltán kétszeres magyar bajnok.

Fotók: cs3.hu + erdo-mezo.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor

Befejeződött a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda ópusztaszeri telephelyének korszerűsítése

Szabó Viktor

Elemlámpát előkeresni, idén is megrendezik a Kistelek-Ópusztaszer Éjszakai Gyalogtúrát

Szabó Viktor

Szemét dolgot tett, a kisteleki rendőrség lecsapott rá

Szabó Viktor