Szentes

Az autizmus jegyében újultak meg a Koszta József Múzeum állandó tárlatai

2023. június 9-én délután, a Múzeum helytörténeti termében, sajtónyilvános esemény keretében átadásra kerültek az autizmussal és más nehézségekkel élők egyedi igényeit szem előtt tartó, megújított állandó kiállítások – számolt be oldalán a múzeum.

A ’Múzeumi Kék Túra’ névre keresztelt projekt a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumok Kollégiumának pályázata által odaítélt 1.5 millió forintos támogatás révén jött létre. Az átalakított és bővített tárlatokon dolgozók munkáját Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere személyesen is megköszönte, aki emellett kiemelete azt is, hogy milyen jelentős a város élete és szellemisége szempontjából is ez az újszerű szemléletmód.

A ’Múzeumi Kék Túra’ nevét a 2010-es, az autizmussal élekre való figyelemfelhívás céljából létesített kampány keretében megválasztott, jelképes értékkel bíró kék színről kapta. A Múzeum megújulásának első szakaszán egy sokszínű csapat dolgozott. Elsőként érdemes megemlíteni Filep Fanni, régészt, aki a projektet elindító, 2021. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megrendezett, múzeumi érzékenyítő program egyik ötletgazdája volt. Pesti Sarolta, múzeumpedagógus, a speciális igényűek problémáiban talán egyik legjártasabb kollégánk Tóth Annamária autizmus szakos gyógypedagógus segítségével, több éves kitartó munka és aprólékos tervezés után alakította ki azt az struktúrát, amelyre az átadott kiállítás részletei épültek.

A projekt és az azt támogató pályázat technikai és adminisztratív részeit Szabó Dániel, a múzeum régésze és pályázatíró munkatársa segítette, aki a pénteki eseményen részletesen beszámolt a pályázati pénz felhasználásáról is: az átalakítási folyamat részeként több mint 100 kék jelölő pont került be a kiállítási terekbe, melyek a befogadás ívét hivatottak jelölni a látogatók számára. Emellett korszerű, LED-es vitrinvilágítások kerültek be, melyek a műtárgyak állapotmegóvását is segítik. A tárlatok emellett matatófalakkal, vagyis interaktív elemekkel is kiegészültek, valamint WIFI hozzáférést is létrehoztak a digitális múzeumpedagógiai feladatok használatához. Az arra igényt mutató látogatók számára, a kiállítási elemek jobb oldalán lévő QR-kódok hangos tárlatvezetőt is tartalmaznak, melyeket a múzeum munkatársai mellett a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai is mesélik a látogatóknak.

A ’Kék Túra’ mellett felfrissült a Múzeum állandó, helytörténeti tárlata is. A terem közepén kialakításra került egy régészeti tárlat is, mely Csallány Gábor személye mellett Szentes területének közel 8000 évét dolgozza fel a neolitikumtól a tartájárásig. Az új kiállítási egységet Cselédes Szilvia, Koszt Ferenc és Hergott Kristóf régészek ismertették a megjelentekkel. Az esemény utolsó állomásaként Diószegi Ágnes, múzeumpedagógus bemutatta a résztvevőknek a tárlatokban elhelyezett, új, játékos oktató anyagokat is.

Forrás, fotók: Koszta József Múzeum- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Felborult egy autó Szentesen – teljes útzár!

Szabó Viktor

Családi napot tartottak a szentesi HMG-ben

Szabó Viktor

Szijjártó Péter Szentesen: Az nem helyes, nem megy, hogy a nemzet sportvárosa sportcsarnok nélkül maradjon!

Szabó Viktor

Bozó Zoltán: A változás erőt ad nekünk, a változás lehetőséget hordoz magában! + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Tenisztáborba várják a szentesi gyerekeket

Szabó Viktor

Sebestyén Márta ad ünnepi koncertet Szentesen

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: Ha Szentes fejlődni szeretne, Bozó Zoltán kiváló lehetőség erre!

Szabó Viktor

A DK bekebelezte Szabó Zoltánt

Szabó Viktor

Idős férfitől vette el a pénzét egy páros Szentesen

Szabó Viktor