Szentes

Az EU ezt is kivégezte: Szentesen is vége a kupakgyűjtő jótékonykodásnak

Ugyan vagyonokat nem lehetett vele „keresni”, de sok szervezetnek, beteg gyereknek segített plusz forrásokhoz jutni a kupakgyűjtés. Egy EU-s szabályozásnak köszönhetően ennek most vége.

Egy EU-s szabályozás miatt üresen maradnak a kupakgyűjtő szívek, ugyanis a jövőben le sem fog jönni a palackokról a kupak (van olyan márka, ahol ezt már tapasztalhatjuk), de a feldolgozás módja is változni fog. Így aki támogatást szeretne nyújtani, más formában kell megtennie azt.

Szentesen az első kupakgyűjtőt 2021-ben helyezték ki, a kertvárosi ABC elé. Mostantól azonban minden szív üresen marad majd, hiszen egy európai uniós előírás miatt jövőre minden kupakot rögzíteni kell a palackjához. Egy évvel a határidő előtt is már több nagyobb gyártó – például Coca-Cola vagy Tetra Pak – termékeinél rácsodálkozhattunk a változásra. A cégek elismerik, hogy érkeznek a fogyasztói panaszok, és még fejlesztésre szorul a technika is, de a környezetvédelmi szempontok miatt több gyártósor már át is állt az új tech­nológiára.

Az összegyűjtött kupakokat eddig hulladékkezelő cégek vették át, kilónként általában 20-80 forint közötti áron. Látható, hogy nem lehet vele vagyonokat keresni, de van, hogy minden forint számít. Június 30-tól azonban befejezik ezek a cégek a kupakátvételt, így az a kevés jótékonyságra fordítható összeg is eltűnik. Legalábbis ebben a formában nem lehet például gyógykezelésekre gyűjteni.

Honnan fogják a kupakokból befolyó összegeket ezután pótolni a rájuk támaszkodó szervezetek? Találunk-e hasonlóan kézreeső adományozási formát, mint a kupakgyűjtő? Mi lesz a szívekkel? Mindezekről egyelőre csak a kérdéseink gyűlnek…

Borítókép: delmagyar.hu- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesen is megindult a választási kampány + VIDEÓ!

Szabó Viktor

Bozó Zoltán: Minden új dolog csak akkor lehet igazán sikeres, ha minél több embernek a céljait szolgálja

Szabó Viktor

Úszótáborok indulnak Szentesen

Szabó Viktor

Kiváló eredményeket értek el a Horváth Mihály diákjai Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Mutatjuk a Mi Hazánk szentesi képviselőjelöltjeit!

Szabó Viktor

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentesen

Szabó Viktor

Vásárhelyi és szegedi egyesületek szerveznek országos futóversenyt Szentesen

Szabó Viktor

Családi napot tartanak a Szentesi Tenisz Klubban

Szabó Viktor

Kecskeméten parádéztak a szentesi úszók

Szabó Viktor