Külföld

Breaking: Elindult Koszovó felé a szerb hadsereg, a legmagasabb készültséget rendelték el

Milos Vucsevics, Szerbia védelmi minisztere arról tájékoztatott Facebook-oldalán, hogy a szerb elnök és a fegyveres erők legfőbb parancsnoka a legmagasabb szintre emelte a szerb hadsereg készültségét, továbbá parancsot adott arra, hogy az egységei induljanak el Koszovó és Metohija felé.

Az Index információi szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Szerbiába utazott, ahol részt vesz a kormányzó Szerb Haladó Párt és Alekszandar Vucsics köztársasági elnököt támogató nagygyűlésen Belgrádban. Lapunk úgy tudja, a miniszter jelenleg is Szerbiában tartózkodik, az este hét órakor kezdődő rendezvényen pedig elsőként szólal fel.

FRISSÍTÉS: 16:45 – A koszovói különleges egységek kivonultak Zvecsán utcáira

A Koszovo Online beszámolójában arról ír, az észak-koszovói Zvecsán városának utcáira a helyi rendőrség különleges egységeinek páncélozott járművei vonultak ki. A koszovói biztonsági erők délelőtt körülzártak több szerb önkormányzatot is.

Ma reggel a koszovói rendőrség több tucat tagja körülvette Zubin Potok, Zvecsán és Leposavic települések épületeit, majd bekapcsolták a riasztószirénákat. A rendőrök könnygázzal és úgynevezett sokkoló bombákkal próbálták oszlatni a tömeget, a lakosság azonban barikádok felállításával válaszolt. Nem sokkal később megjelentek a békefenntartók, a KFOR tagjai, de egyelőre nem avatkoztak be.

Több személyt, akik a zvecsáni incidensek alatt sérüléseket szenvedtek a kábító gránátoktól és a könnygáztól, a Mitrovicai Klinikai Központba szállítottak.

A szerb lapok arra emlékeztetnek, hogy a koszovói biztonsági erők nem tehetik be a lábukat Koszovó északi, szerbek lakta részére – a KFOR parancsnokának előzetes jóváhagyása nélkül. A döntés a 2013-ban kötött Brüsszeli Megállapodás fontos eleme.

Twitterre felkerült egy videó, amelyen a rendőrség egyik autója látható, ami lángokban áll. A város szerb lakói amiatt kezdtek lázadásba, mert albán polgármestert neveztek ki a szerb többségű városba. A helyi szerbek több helyen úttorlaszokat állítottak fel.

Elrendelték a legmagasabb készültséget

„Szerbia elnöke és fegyveres erőink legfőbb parancsnoka, Alekszandar Vucsics aláírta a szerb hadsereg egységeinek harckészültségét, a legmagasabb szintre emelő parancsot, és elrendelte, hogy sürgősen haladjanak a közigazgatási vonal irányába Koszovó és Metohija felé” – tájékoztatott Milos Vucsevics, Szerbia védelmi minisztere a közösségi oldalán.

A Szabad Magyar Szó azt írja, hogy erre azért volt szükség, mert a koszovói rendőrség emberei Zvečanban könnygázt és sokk-bombákat dobtak az egyik önkormányzati épületre, majd behatoltak. Délelőtt 11 óra körül pedig megszólaltak a szirénák több településen is.

“Sürgős csapatösszevonást rendeltünk el a koszovói adminisztratív határ irányába” – közölte Vučević a Pink televízió műsorában, élőben. A tárcavezető figyelmeztetett, az, ami Koszovó északi részén történik, nem játék, mármint, hogy a pristinai hatóságok átvették az irányítást az önkormányzati épületek felett.

A hadsereg, mint mondta, abszolút mértékben teljesíteni fogja Vučić parancsát és megvédi Szerbia szuverenitását és polgárainak életét. “Teljesen világos, hogy Koszovóban terrort folytatnak az ott élő szerbek ellen” – állapította meg Vučević.

Megszólaltak a szirénák és lövöldöztek

Az eset előzménye az, hogy a koszovói rendőrség emberei Zvečanban könnygázt és sokk-bombákat dobtak az önkormányzati épületre, majd behatoltak. A konfliktusra azután került sor, hogy a rendőrök távozásra szólították fel a polgárokat, akik azonban nem voltak hajlandók onnan elmenni. Ezt követően lövöldözésre is sor került, sőt sorozatlövéseket is hallani lehetett. Az épület előtt jelenleg a koszovói rendőrség páncélozott járművei vesztegelnek. Délelőtt 11 óra körül több koszovói településen, Leposavićban, Kosovska Mitrovicán és Zubin Potokban is megszólaltak a szirénák, ugyanis több észak-koszovói településen is zavargások törtek ki, a rendőrség összecsapott a helyi szerbek kisebb csoportjaival. A Pannon RTV tudósítása szerint Leposavićban a lakosok utakat zártak le, Kosovska Mitrovicában az iskolákban és az egyetemi karokon megszakították az oktatást.

Nemrég ismét fellángolt a vita Szerbia és Koszovó között

Napra pontosan egy hónappal ezelőtt írtunk róla utoljára, hogy Európa egyik legsúlyosabb konfliktusa ismét elmérgesedett. Koszovó azzal vádolta Szerbiát, hogy megsértette a megállapodást, amikor az Európa tanácsbeli tagsága ellen szavazott. Közlésük szerint a március 18-án jóváhagyott megállapodásban és végrehajtási mechanizmusában az állt, hogy Szerbia nem fogja akadályozni Koszovó belépését a nemzetközi szervezetekbe.

Kreshnik Ahmeti, Koszovó külügyminiszter-helyettese arra szólította fel az EU-t, hogy ítélje el Szerbia lépéseit, mivel az uniónak kellene garantálnia a megállapodás betartását. Alekszandar Vucsics szerb elnök azonban kijelentette, hogy a megállapodás végrehajtása csak akkor kezdődik meg, amint Koszovó teljesíti kötelezettségeit.

Miről is szól ez a megállapodás?

A megállapodás egyik kulcsfontosságú rendelkezése kimondja, hogy „Szerbia nem ellenzi Koszovó tagságát semmilyen nemzetközi szervezetben”. Az a tény azonban, hogy egyik fél sem írta alá hivatalosan a megállapodást, homályba borítja a feltételeit és azt, hogy mennyire kötelező érvényű mindkét félre nézve.

A megállapodás tartalmáról hónapokig tartó tárgyalások után és a Koszovóban fokozódó etnikai és politikai feszültségek hátterében – amelyek az ország szerb többségű területein barikádokba, lövöldözésekbe és egyéb incidensekbe torkolltak – az EU felajánlotta, hogy a megállapodás garanciavállalójaként lép fel.

Mindkét fél szóbeli kötelezettségvállalásokat tett a megállapodásra vonatkozóan – de nem írta alá –, és a megállapodás bekerült a két országot érintő uniós tárgyalási csomagokba is.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Gulyás Gergely: bízunk abban, hogy konzervatív fordulat lehet Európában és az Egyesült Államokban is 

Szabó Viktor

Menczer Tamás: a dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét

Szabó Viktor

EP-képviselők: nem hagyhatjuk, hogy Brüsszelben el akarják hallgattatni a konzervatív politikusokat

Szabó Viktor

Orbán Viktor: Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Szabó Viktor

Brutális dróntámadás indult, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: a nyugat-balkáni EU-csatlakozási folyamat lassúsága az egész bővítéspolitika hitelét aláássa

Szabó Viktor

Nagy István: a gazdák érdekében is változás kell Brüsszelben

Szabó Viktor

Újabb uniós csalási botrány: lecsaptak a rendőrök az újraépítési pénzek megcsapolóira

Szabó Viktor