Ópusztaszer

Energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Emlékparkban

Javában zajlanak a munkálatok a Feszty-körképnek otthont adó Rotunda épületében. A fejlesztést sajtónyilvános esemény keretében mutatták be az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A projekt az Európai Unió támogatásával, 1 milliárd forint támogatási összegből valósul meg. A támogatás intenzitása az elszámolható költségek 100%-a. A projekt befejezésének várható időpontja: 2023. október 13.

A Rotunda korszerűsítése időszerű volt, hiszen jelenleg is az 1980-as években kialakított, igen magas energiafelhasználású hűtő-fűtő rendszer volt még használatban. A projekt keretében minden megváltozik, és a mai modern elvárásoknak megfelelő: automatizált, energiatakarékos és megújuló energiát használó rendszer kerül kialakításra. „A Rotunda épületének energetikai fejlesztése az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban” c. projekt (KEHOP-5.2.2-16-2022-00154) célja az energetikailag hatékonyabb, modern és a látogatói komfortot is eredményesebben biztosító rendszer üzemeltetése az épületben.

Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a beruházást, mely az Emlékpark életében kiemelt jelentőséggel bír, több éves előkészítői munka előzte meg.

Az eseményen Jablonkai László, a kivitelező cég, a HungaroSun Bt. ügyvezetője részletesen bemutatta a beruházás fő elemeit, és kiemelt mérföldköveit. A fejlesztéseknek köszönhetően a korábbi földgáz felhasználás teljes mértékben kiváltásra kerül. Az épület klimatizálását geotermikus-, valamint napenergia felhasználására épülő új, modern rendszer biztosítja. Emellett megvalósul a nyílászárók, a szellőztető gépek és a kiállítóterekben található hőleadók cseréje, a homlokzat szigetelése, a világítás korszerűsítése, valamint a gépház is teljes mértékben megújul. A homlokzat védelme érdekében gondoltak a madárvédelemre is, a galambok távoltartásához tüskesorokat helyeznek fel, a védett fecskék további fészkelését viszont nem akadályozzák, számukra műfészkeket és fecskepelenkákat helyeznek ki. A sikeres projektmegvalósítást követően a Rotunda a korábbi „EE” energetikai besorolásról „BB” energetikai besorolásúvá válik.

A sajtóesemény során a jelenlévők helyszíni bejárás keretében megismerkedhettek a geotermikus energiát használó talajszondás hőszivattyús rendszer kiépítésével, valamint kiemelt téma volt, hogy a felújítási munkálatok mellett az épület fő kiállítóterei továbbra is látogathatóak: a „Szer monostora és települése”, a „Kincsek a földből”, a „Csengelei kunok ura és népe”, az „Őseink arca”, a „Várak és csaták a középkori Magyarországon”, „A szegedi parika gyártásának története”, a „Promenád 1896 – kisváros”, a „Promenád 1896 – nagyváros”, az „Így készült a Feszty-körkép” és az „Államalapítás” c. kiállítások.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szabó Viktor

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor

Befejeződött a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda ópusztaszeri telephelyének korszerűsítése

Szabó Viktor

Elemlámpát előkeresni, idén is megrendezik a Kistelek-Ópusztaszer Éjszakai Gyalogtúrát

Szabó Viktor