Belföld

Több ezer milliárd forintnyi támogatás kifizetésére nyílik lehetőség a jövő évtől a magyar agráriumban

Agriculture - Farmer Spraying Crops

Az Európai Bizottság (EB) elfogadta Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervét a 2023 és 2027 közötti időszakra, amely által több ezer milliárd forintnyi támogatás kifizetésére nyílik lehetőség a magyar agrár-élelmiszeriparban – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.

    A közlemény szerint a KAP keretében lehívható alap 58 százaléka áll majd rendelkezésre, hektáronként megközelítőleg 147 eurós összeggel. Ezen túlmenően az agro-ökológiai program a környezet és a klíma szempontjából jelentős önkéntes többletvállalásokat is jutalmazza majd nagyjából 81 euró hektáronkénti támogatással – írták.
    A közleményből kiderül, hogy a terv egyik legfontosabb eleme a kis és közepes méretű gazdaságok megemelt támogatása, amely a közvetlen kifizetések 10 százalékának újraelosztását jelenti az 1200 hektár alatti gazdaságok számára.
    Magyarország a terv alapján a közvetlen támogatások 1,4 százalékát (mintegy 100 milliárd forint) fordítja a csaknem 2-4 ezer fiatal gazda jövedelemtámogatására és generációs megújulásra. A 40 év alatti termelők hektáronkénti támogatása az eddigi összeg két-két és félszeresére emelkedik, a területi felső korlát pedig 90-ről 300 hektárra módosul, így csaknem 157 euró támogatásban részesülhet mintegy 8800 pályakezdő gazdálkodó, aki rendelkezik a megfelelő képzettséggel.
    A közleményben ismertették, hogy Magyarország a vidékfejlesztési költségvetés mintegy 51 százalékát gazdaságfejlesztésre, ezen belül az élelmiszeripar megújítására, valamint az egy hektárra vetített hozzáadott érték emelését növelő beruházások ösztönzésére fordítja: az agrár-környezetvédelmi intézkedések megvalósítására 38 százalékot, az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére 8 százalékot, a Natura 2000 uniós program alá tartozó területek védelmére 5 százalékot.
    A vidéki lakosság mintegy 30 százaléka részesül majd a szolgáltatások előnyeiből, és a terv által támogatott projektek legalább hétezer új munkahelyet teremtenek majd. Emellett egyszerűsített pályázatok lesznek elérhetőek több mint 50 milliárd forint értékben, amely 10-20 ezer kistermelőnek biztosít lehetőséget a helyi élelmiszerellátásban – ismertették.
    Az öntözési közösségek támogatására több mint 100 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre, de a KAP stratégiai terv kitér az új állatjóléti támogatásokra, és a következő 5 évben is alkalmazza az őshonos állattartás, a növényi, illetve az erdészeti genetikai állomány megőrzésének támogatását – írták.
    A közlemény szerint támogatás vehető igénybe szaktanácsadásra, képzésre és bemutató üzemi programokra, amelyek megvalósítását a Széchenyi Agrártudás és Akkreditációs Központ segíti.
    Az ökológiai támogatások és programok révén Magyarország 2027-re az ökológiai gazdálkodás alá vont területek nagyságának megkétszerezését tervezi – áll a közleményben.

MTI

A kiemelt kép illusztráció/Envato Elements- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Giorgia Meloni: támogatjuk Magyarország uniós elnökségi programját

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: megkezdődött a vörös vonalak átlépése az Európai Unióban

Szabó Viktor

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Szabó Viktor

Megválasztották Magyarország Szépét

Szabó Viktor

Lemondott az MSZP két társelnöke

Szabó Viktor

Orbán Viktor: háború- és migrációpárti, gazdaságellenes koalíció jött létre Weber vezetésével

Szabó Viktor

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Szabó Viktor

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

Szabó Viktor

Az Otthonfelújítási program mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget

Szabó Viktor