Belföld

A jövő évi pályázatokkal tovább erősítik a falugondnoki szolgálatokat

A Magyar falu program jövő évi pályázatainak céljai között a falugondnoki szolgálatok további erősítése is szerepelni fog – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Bodonhelyen, ahol átadtak egy játszóteret és egy falugondnoki buszt.

    Gyopáros Alpár – aki a térség fideszes országgyűlési képviselője  – hozzátette: mindazok a támogatások is szerepelni fognak a jövő évi pályázati kiírásokban, amelyek az önkormányzatoknak segíthetnek, egyebek mellett a rezsikiadásaik csökkentésében. Példaként említette az épületenergetikai korszerűsítéseket.
    Közölte, hogy nagyobb hangsúlyt fognak fektetni az alternatív energiahordozók beépítésére is.
    A kormánybiztos azt mondta: az orosz-ukrán háború és “a brüsszeli elhibázott szankciós politika okán mi magunk is érezzük a bőrünkön, hogy emelkednek az energiaárak (…), elszabadul az infláció”, ezek miatt egyre erősebb az emberekben a szorongás és a befelé fordulás.
    “Ezekben a nehéz időszakokban a szociális szolgáltatások, mint például a falugondnoki szolgáltatások, rendkívüli módon felértékelődnek” – emelte ki.
    Gyopáros Alpár felidézte: amikor 2018-ban a Magyar falu program elindult, az volt a cél, hogy a kistelepüléseken élők életszínvonalát javítsák, és ezáltal megálljon az elvándorlás.
    Míg Bodonhelyen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2003-ban 330-an laktak, addig 2010-ben már csak 280-an. Az intenzív vidékfejlesztési politikának köszönhetően azonban a 2022-es adat szerint már 354 lakója van a rábaközi településnek – tette hozzá.
    Szabó Szilvia, Bodonhely alpolgármestere elmondta, hogy a Magyar falu program részeként beszerzett új falugondnoki buszra 15 millió forint támogatást nyertek el, az új játszótér pedig, amely már a második a településen, 5,9 millió forintból valósult meg.
    A településre a Magyar falu program forrásaiból 2019 óta több mint százmillió forint támogatás érkezett, egyebek mellett út- és járdaépítésre, közösségi színtér fejlesztésére, játszótér építésére és kommunális eszköz beszerzésére – sorolta.

MTI

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Több mint ezer határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

tk_arpad

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben az ünnepi szezonban egy felmérés szerint

tk_arpad

A Magyar Zene Háza elnyerte az egyik legrangosabb amerikai építészeti elismerést

tk_arpad

Jól áll a talajok őszi feltöltődése

tk_arpad

Lantos Csaba: az energiaszuverenitás a következő évek legfontosabb feladata

tk_arpad

Sajtóértesülések szerint Magyarország jövőre hozzáférhet az uniós forrásokhoz

tk_arpad

Elhunyt Mészöly Kálmán

tk_arpad

Felállították az ország karácsonyfáját az Országház előtt

tk_arpad

Elkezdődött az Európai Hulladékcsökkentési Hét

tk_arpad

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább