Térség

Jelentősen erősödik a növények pollenszórása

Flower

A hét végén is folyamatos lesz a 20 fok körüli hőmérséklet, amely 4-5 fokkal esik vissza a következő héten, majd újra várható jelentősebb felmelegedés. Ez az időszak kifejezetten kedvez a polleneknek, és a virágzó növények is folyamatosan szórják a virágport.

Az allergén fák pollenszórása a felmelegedés hatására felerősödik és a levegő is egyre telítettebbé válik. Csökkenőben van a mogyoró, a ciprus és tisza-félék szórása, amely jelenleg a közepes tartományban található. Jelenleg még viszonylag alacsony, de esetenként közepes mértékű a szil, fűz és juhar pollenszemek mennyisége, de fokoztatosan emelkedik. Növekszik a következő időszakban a nyárfa és a kőris pollenkoncentrációja. Térségünkben jelenleg magas szinten áll az éger és a nyárfa, az allergén gombák spóraszáma viszont országszerte alacsony. Áprilisban a platánfa a kőris és a nyírfa szórása is felerősödik. A hónapok és a meleg idő előrehaladtával egyre több növény pollenje lesz jelen a levegőben, amelyek enyhébb, de olykor, komoly allergiás tüneteket is okozhatnak. A legtöbb esetben gyógyszerekkel védekezünk, pedig sok olyan lehetőség van, amellyel csökkenthetjük a tüneteinket. A levegőn való hosszú tartózkodás, nagyon hasznos, de nem az allergiásoknak. Amennyire lehet, szellőztessünk ki, a reggeli órákban és napközben, de estére semmiképpen sem, és nyáron se aludjunk nyitott ablaknál. A napi hajmosás is sokat segíthet, hiszen a pollen megtapad a hajban ami az esti alvásnál, folyamatos irritációt okozhat. A ruházatunk is megköti a polleneket, ezért azt is cseréljük le, ha a szabad levegőről bementünk. A portalanítás, és a lakásban meglévő por mennyiségének csökkentése, ezekben az időszakokban sokat segíthet, hiszen nagyon fontos, a tüneteket kiváltó okok megszüntetése.

A szezonális virágok bármennyire is szépek egy mutatós vázában, inkább az ablak mögül gyönyörködjünk bennük, ha allergiásak vagyunk. A tünetek évről-évre más időszakokban jelentkeznek, a hirtelen felmelegedés, vagy hőmérséklet ingadozás hatására, ezért aki allergiás, annak érdemes figyelni a napi pollenjelentést, mivel idén a növényi allergének, már január végétől jelen vannak, az enyhe télnek köszönhetően. A komolyabb és kínzó tünetek esetén mindenképpen szakemberhez kell fordulni, hiszen az elhúzódó tünetek, komolyabb bajt is eredményezhetnek. 

TG, fotó: EE- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kitartást Szentes, Csongrád, kistérség, ma már tetőzik a hőség, 41 fok is lehet 

Szabó Viktor

Visszatér a kisteleki körzetbe Brendan atya

Szabó Viktor

Szentes és Csongrád térségében is marad a meleg, meghosszabbították a legmagasabb hőségriasztást

Szabó Viktor

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki Szentes, Csongrád és Mindszent környékére!

Szabó Viktor

Lejár a határidő a plakátok eltávolítására

Szabó Viktor

Hétvégétől Szentesre és Csongrádra is visszatér a kánikula

Szabó Viktor

Vásárhelyen folytatja szolgálatát Antal Imre atya

Szabó Viktor

Fedezékbe Szentes, Csongrád, erős viharok jönnek! 

Szabó Viktor

Szentes és Csongrád környékén érvénybe lépett a vörös riasztás!

Szabó Viktor