Szentes

A kertészeti ágazat megszolgálja a támogatást

A kertészeti ágazat a mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazata, hiszen jelentős szerepe van a vidéki foglalkoztatásban és a vidéki lakosság helyben tartásában, mintegy 300 ezer családnak biztosít teljes vagy részfoglalkoztatást – hangsúlyozta beszédében az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a szaktárca csütörtöki közleménye szerint.

    Farkas Sándor az Országos Tavaszi Hajtatási Nap szentesi konferenciáján elmondta, hogy a kertészet a magyar mezőgazdaság legintenzívebb, kis területen nagy értéket előállító, legtöbb kézi munkaerőt foglalkoztató ágazata. A kertészeti termelés döntően családi gazdaságokban vagy kis- és közepes vállalkozásokban folyik. A 2021-es adatok szerint a mezőgazdaság 3378 milliárd forint értékű kibocsátásának 11,5 százalékát a kertészeti ágazat teljesítménye tette ki, ami összesen 389 milliárd forint volt – írták.
    A Délalföldi Kertészek Szövetkezete által rendezett eseményen a szaktárca államtitkára a kertészeti ágazat helyzetéről, az elmúlt években tapasztalt fejlődésről, az ágazatnak jutó fejlesztési forrásokról és a fejlesztés jövőbeni irányáról, a szükséges változtatásokról beszélt.
    Farkas Sándor a 2021-es évet jellemezve elmondta, míg a szabadföldi zöldség- és gyümölcstermesztés igencsak megszenvedte a szélsőséges időjárást, addig a fóliás, üvegházi termelés viszonylag kiegyensúlyozott mederben folyhatott.
    Az időjárás mellett a világjárvány, az ágazatot sújtó különböző betegségek, a piaci anomáliák határozták meg az elmúlt éveket. A járvány okozta gazdasági válságból való kilábalás a soha nem látott mértékű kormányzati támogatással elindult, de senki nem kalkulálhatott az orosz-ukrán háborúval, és ez ismételten új helyzet elé állította az ágazatot és Magyarországot – fogalmazott a minisztérium közleménye szerint.
    Az államtitkár kiemelte a Vidékfejlesztési Program széleskörű pályázati lehetőségeit.
    A felhívások támogatták, támogatják például a gyümölcs- és borszőlőültetvény telepítését, az építéssel járó kertészeti technológia kialakítását, az üveg- és fóliaházak építését, hűtőházak, tárolók, manipulálók és hozzájuk kapcsolódó beépített műszaki, technológia rendszerek kiépítését és egyéb üzemi létesítmények kialakítását is – idézte a politikust a tárca.
    Farkas Sándor elengedhetetlennek nevezte a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodást, a szélsőséges időjáráshoz igazodó új növényfajták telepítését, az öntözés fejlesztést, az öntözött területek arányának növelését, a jég- és fagyvédelem fejlesztését, az új, környezetbarát technológiák előtérbe helyezését. Mint ígérte, a kormány ezután is jelentős forrásokkal támogatja az agráriumot és az élelmiszeripart. A Közös Agrárpolitika következő, 2023-2027-ig tartó időszakában soha nem látott mértékű forrás, 4265 milliárd forint áll a vidékfejlesztés rendelkezésére – írták a közleményben.
    A tanácskozással egy időben tették le a termelő és értékesítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete területén egy új komplex logisztikai csarnoképület alapkövét. A mintegy 2,7 milliárd forintból, több mint egy hektáron megépülő beruházás Szentes és környéke termelőit modernebb kiszolgálással, nagyobb hűtőkapacitással, csomagolótérrel, előkészítő csarnokkal és raktárral szolgálja majd – közölte az Agrárminisztérium.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Úszótáborok indulnak Szentesen

Szabó Viktor

Kiváló eredményeket értek el a Horváth Mihály diákjai Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Mutatjuk a Mi Hazánk szentesi képviselőjelöltjeit!

Szabó Viktor

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentesen

Szabó Viktor

Vásárhelyi és szegedi egyesületek szerveznek országos futóversenyt Szentesen

Szabó Viktor

Családi napot tartanak a Szentesi Tenisz Klubban

Szabó Viktor

Kecskeméten parádéztak a szentesi úszók

Szabó Viktor

Világcég járt a Zsoldosban

Szabó Viktor

Sport, egészség és rehabilitációs konferencia lesz Szentesen

Szabó Viktor