Ópusztaszer

Szerét ejtették – 50 éves az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

„Azt a helyet, ahol mindezt elrendezték, a magyarok a maguk nyelvén Szerinek nevezték el azért, mert ott ejtették meg a szerét az ország egész dolgának.” Anonymus

Ötvenedik születésnapját ünnepli idén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A jubileum alkalmából megnyitott kiállítás viszont nem csak az intézmény, hanem a teljes szeri kultusz történetét bemutatja – hiszen maga a hely története és szelleme, több mint ötven éves. A szeri országgyűlés emlékezete már a 19. századi magyar nemzettudatban fontos szerepet töltött be – ám innen hosszú út vezetett a mai Emlékpark létrejöttéig, és időközben az innen indult 1945-ös földosztás is újraértelmezte a szeri legendát.

A látogatók megismerkedhetnek a meg nem valósult tervek sokaságával – a már a Monarchia idején felépíteni tervezett emlékkápolnától a szocializmus idején emelni tervezett agrártörténeti múzeumig és a jelenleginél nagyobb szabású földosztási emlékműig, sok mindent álmodtak a történelem során a szeri síkra.

Látványos, nagyméretű, az Emlékpark valamennyi épületét és szobrát ábrázoló interaktív terepasztal mellett a legkisebbeket forgatós játék is várja, ahol egy-egy dátumhoz kapcsolódva ismerhetnek meg érdekességeket Szer történetéből- egész a földtörténeti koroktól. A Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékével együttműködve készültek el, a szeri középkori templom körüli temetőből előkerült csontleleteket bemutató tárlók, ahová olyan maradványokat válogattak ki a szakemberek, melyek mind elődeink betegségeinek nyomait hordozzák, a jelképes trepanációtól a leprán át a csípőficamig. Először láthatja a nagyközönség a Pusztaszeri Árpád Egyesület 1920-ban készült, pár éve előkerült zászlaját is, és a Feszty-körkép restaurálásához is közel kerülhetnek az érdeklődők – Feszty Árpád festőköténye és számos  a restaurálás során használt eszköz mellett, bemutatásra kerül a körkép vásznának tárolására szolgáló egyik  óriási henger, rajta az eredeti vászon egy szakaszával, és  a restaurátorok egyik gondolája is, amin a magasból leengedve dolgozhattak A magyarok bejövetelén.

A „Szerét ejtették” 50 éves az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark c. kiállítás a Látogatóközpontban, 2021. május 31-ig látogatható.

Forrás, fotó: opusztaszer.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szabó Viktor

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor

Befejeződött a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda ópusztaszeri telephelyének korszerűsítése

Szabó Viktor

Elemlámpát előkeresni, idén is megrendezik a Kistelek-Ópusztaszer Éjszakai Gyalogtúrát

Szabó Viktor