Nagytőke

Másfél milliárdos beruházás indul Nagytőkén

Betonelemeket gyártó üzemet épít a Molcza Kft. a Csongrád megyei Nagytőkén, 1,5 milliárd forintból.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a fejlesztés helyszínén tartott pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a jelentős kormányzati támogatással megvalósuló beruházás munkahelyet teremt a településen és a környékben élőknek, és adóbevételt is jelent a falu számára.
    Bár a térségben a mezőgazdaság szerepe a meghatározó az iparnak is helye van ezeken a településeken – hangsúlyozta.
    Majzik Imre, a Molcza Kft. fejlesztési vezetője elmondta, a cég 2015-ben kezdett bele saját finombeton receptúrák fejlesztésébe, részben új technológiájú, látszóbeton-elem készítése érdekében. Hozzátette: az elmúlt években saját forrásból 100 millió forintot fordítottak erre a kutatás-fejlesztésre.
    Az új, ezer négyzetméteres daruzott gyárcsarnokban a kidolgozott saját eljárással az előregyártott látszó betonelemek teljes palettáját elő tudják állítani. Az akár csupán fél centiméter vastagságú lap- vagy falburkolatok időtállóak, színezhetőek és emellett felületük megmunkálása is a gyártás során történik majd – közölte a szakember.
    Az egy műszakban húsz embert foglalkoztató üzemben a tesztgyártás a tervek szerint még az év végén elindulhat. A beruházási költségek felét a növekedési hitelprogram biztosítja, az Építő 3 pályázat 133 millió forintos támogatása mellett saját erőből valósul meg a fejlesztés – tudatta a fejlesztési vezető.
    A Molcza Kft. 2012-ben alakult, építőipari kivitelezői feladatok ellátására, elsősorban beton felhasználásával. 2014-ben a magyar magántulajdonban álló cég tevékenységi köre építőipari kutatás-fejlesztéssel is bővült. Egy 750 millió forintos projekt során a vállalkozás olyan hanggátló téglát fejlesztett ki, amely más megoldásokhoz képest lényegesen kisebb tömegű, így a födémeken bárhol elhelyezhető, ezzel komoly szabadságot biztosít a tervezőknek. A cég egy jelenleg folyó innovációs projektjében – a Budapesti Műszaki Egyetem kutatóival együttműködve – ultrakönnyű acélvázon alapuló könnyűbeton adalékú épületrendszerek fejlesztésén dolgozik. Az újrahasznosított polisztirol felhasználásával készített betonelemek köbméterenkénti tömege csupán 200-250 kilogramm, hőszigetelő képessége pedig rendkívül jó.
    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Molcza Kft. nettó árbevétele 2018-ban 1,467 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig meghaladta a félmilliárd forintot.


MTI- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Állatkínzó ellen nyomoztak a szentesi rendőrök

Szabó Viktor

5 kiskorú gyermeke és férje gyászolja a nagytőkei anyukát – gyűjtést szerveznek a családnak!

Szabó Viktor

Nagytőkén mindenki sütögetheti a saját pecsenyéjét

Szabó Viktor

HŰTŐGÉPEK BESZERZÉSE A SUNNYDAYS KFT-NÉL

tk_arpad

Hűtőgépek beszerzése a SUNNYDAYS KFT-nél

tk_arpad

Elkezdődött a Molcza Kft beruházása Nagytőkén

cs3_admin

Gazdasszony- és gazdaképző programsorozat indult Nagytőkén

cs3_admin