Külföld

Elérte a migránsmenet a magyar határt

A Szerbiában indult migránsmenet csütörtök délután fél ötkor Tompánál elérte a magyar határt. A Kelebia-Tompa határátkelőt a magyar hatóságok ugyan lezárták, a migránsok mégis abban reménykednek, hogy – mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban – a hatóságok átengedik őket – értesült az MTI tudósítója a helyszínről.

A mintegy 400-500 fős tömeg tagjai a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várják, hogy a magyar fél megnyissa a határt. Ez arra enged következtetni, hogy szervezett eseményről van szó, a migránsok úgy járnak el, ahogy az egyik kiszivárgott levelükben is szerepelt, békésen vonultak. A felhívásban szerepelt az is, hogy nem tűrnek semmiféle vandalizmust, atrocitást, békésen szeretnének átjutni a határon és továbbmenni Európa belseje felé.
    A kiszivárgott levélben a szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy számban lesz jelen a nemzetközi média, így a demonstráció híre gyorsan terjed majd, és a képek perceken vagy órákon belül az egész világon láthatók lesznek. Mindezek a jelek arra utalnak, hogy egy civil szervezet állhat a migránskaraván szervezése mögött.
    A migránsok az újságíróknak elmondták, hogy Nyugat-Európában új életet akarnak kezdeni, szülőföldjükön ugyanis nem maradhattak.
    A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak el. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket.
    A Kelebia-Tompa határátkelőhöz legutóbb 2015. szeptember 16-án vonult ekkora migránstömeg, egy nappal az után, hogy Magyarország lezárta határát, és a fizikai határzár miatt nem tudtak átjutni a röszkei átkelőnél az illegális bevándorlók.
    Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába. Szakértők szerint a hideg idő miatt váltak egyre elszántabbá, ezért próbálkoznak Magyarország felé is.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Ursula von der Leyen: fel kell készülni a háborús kockázatokra

Szabó Viktor

Kreml: Oroszország és a NATO összecsapásához vezet, ha a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába

Szabó Viktor

Hat ország agrárkamarája tiltakozik az EU mezőgazdasági politikája ellen

Szabó Viktor

Szijjártó Péter: el kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását

Szabó Viktor

Gazdák vonultak utcára Hollandiában, több autópálya forgalma akadozik

Szabó Viktor

Az olasz gazdák Brüsszelbe indultak tüntetni, és traktoraikkal Rómát is be akarják venni

Szabó Viktor

Varga Judit: Magyarország nem enged a zsarolásnak

Szabó Viktor

Varga Mihály: újabb uniós utalással 53 milliárd forint érkezett Magyarországra

Szabó Viktor

Donald Trump győzött az első republikánus előválasztáson

Szabó Viktor