Kult

A legjobb új sorozatok 2019-ből

Remek tévés adaptáció készült A 22-es csapdája című regényből, miközben a csernobili atomkatasztrófát és több megtörtént bűnesetet is sikerült hitelesen, megrázóan képernyőre vinni. Tinik drogoztak és szexeltek, férfiak és nők gyászoltak, angyalok és démonok harcoltak. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb, legizgalmasabb produkciókat, amelyek ebben az évben indultak.

Dead to Me

Az Egy rém rendes család egykori Kelly Bundyja, Christina Applegate itt egy megsebzett özvegyet játszott, aki a férje hirtelen halála után elzárkózott mindenkitől – mígnem egy gyászoló csoportban találkozott egy nála jóval nyitottabb nővel, akivel barátok is lettek, a háttérben azonban szörnyű titok lappangott. A barátnőt a Bosszúállók-filmekben is látott Linda Cardellini alakította, a készítő Az élet csajos oldalá-t jegyző Liz Feldman volt.

Good Omens

Hatrészes sorozat készült Neil Gaiman és Terry Pratchett közös könyvéből, a fantasyrajongók által bizonyára jól ismert Elveszett próféciák-ból, amely a jó és a gonosz harcáról szólt: David Tennant lett a nagyhatalmú démon, Michael Sheen pedig az angyal. Az alapanyag mellett tehát a szereplőgárda is izgalmas volt, főleg, hogy a két főhős oldalán többek között Jon Hamm, Miranda Richardson, Frances McDormand és Nick Offerman is feltűnt.

After Life

Ricky Gervaistól eddig jobbára komikus produkciókat láthattunk, a brit Office vagy az Extras (Futottak még…) mellett stand-upos fellépései is sok nézőt megnevettettek. Az After Life humora a korábbinál jóval keserűbb volt, a történet szomorúbb, de érettebb is, Gervais karakterének ugyanis itt a felesége halálával kellett megküzdenie – ami eleinte nemigen sikerült neki, csak a kutyája miatt nem döntött az öngyilkosság mellett. Egyébként magasról tett mindenre és mindenkire, de persze előbb-utóbb rá kellett jönnie, hogy van élet az önsajnálaton és a gyászon túl.

Eufória

Nem volt egy vidám tinisorozat, de főleg a tinédzserek kedvelhették, miután az amerikai tinik életébe nyújtott merész, néhol sokkoló betekintést. Miközben ifjú hőseink a helyüket keresték a világban, megtapasztalták a drogot, a szexet és az erőszakot – de mindet olyan mélységben, hogy attól egy felnőtt, érett ember sem maradt volna épen. A főszereplő lányt – aki pánikrohamokkal küzdött, az apja halála után a drogokba menekült – Zendaya alakította remekül, de a fiatal színészgárda többi tagja is dicséretet érdemel.

Watchmen

A DC képregényeiből 2009-ben már készült egy film, a Lost alkotója, Damon Lindelof azonban nem egy az egyben ültette át a képernyőre a történetet: egyfajta „remixet” készített, ami ráadásul napjainkban játszódott. A történet kerek lett, a színészgárda pedig pazar volt, Jeremy Irons és Don Johnson mellett például Regina King, Louis Gossett Jr. és Tim Blake Nelson is szerepet kapott a projektben.

I Am the Night

A minisorozat alapjául szolgáló könyvben, a One Day She’ll Darken-ben Fauna Hodel a saját élményeit vetette papírra, örökbe fogadott lányként a múltja nyomába eredt, a rokoni szálak pedig a borzalmas Fekete Dália-gyilkosság legfőbb gyanúsítottjához, Steve Hodelhez vezettek. Miután a bűntényt hivatalosan sosem oldották meg, a szériában elég sok a fiktív, spekulatív elem is, ez azonban nem ment a történet rovására, a kor miliőjét pedig így is sikerült hitelesen megidézni.

Csernobil

Az ötrészes sorozat dokumentarista hitelességgel dolgozta fel a közelmúlt egyik tragikus eseményét, amely így is rengeteg emberéletet követelt, de sokkal rosszabb lehetetett volna – egy fél kontinenst tett volna lakhatatlanná. A Csernobil az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, illetve a tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelemét mutatta be nagyon emberien, többek között Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakításában.

A 22-es csapdája

Joseph Heller világhírű háborús regényéből George Clooney készített hatrészes sorozatot, régi szerzőtársával, Grant Heslovval producerként és rendezőként is dolgozott a projekten, valamint ő játszotta Scheisskopf hadnagy szerepét. Mellette többek között Kyle Chandlert, Christopher Abbottot és Hugh Laurie-t láthattuk a projektben.

When They See Us

A négyrészes minisorozat igaz történetet dolgozott fel, öt tinédzserről szólt, akiket 1989-ben elítéltek egy Central Parkban kocogó nő megtámadásáért és megerőszakolásáért. Mindannyian több évet töltöttek börtönben, mire kiderült, hogy ártatlanok voltak – az akkori felháborodást pedig növelte, hogy a srácok mind feketék vagy latin-amerikaiak voltak. A sztorit Oprah Winfrey karolta fel, a szereplők között olyan nagyágyúk is voltak, mint Felicity Huffman, Michael K. Williams, Vera Farmiga vagy John Leguizamo.

Unbelievable

Szintén megtörtént bűnesetet dolgozott fel a széria, egy 2008 és 2011 közötti nemierőszak-sorozatot idézett meg, főként az egyik áldozat szemszögéből. A fiatal lányt, Marie-t (Kaitlyn Dever) először azzal gyanúsították, hogy csak kitalálta az egész vádat, két nyomozónő (Toni Collette és Merritt Weaver) azonban egyre előrébb jutott az ügyben. A történet krimiként is működött, de a hatásvadászat nélküli, száraz megvalósítás is csak erősebbé tette.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Jubileumi évadára készül a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház

Szabó Viktor

Benedek Miklóst választották a nemzet színészévé

Szabó Viktor

Csongrádi szobrász alkotását avatta fel a Magyar Országgyűlés alelnöke

Szabó Viktor

Tizenkét bemutatót tervez a 2023/2024-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház

tk_arpad

A költészet napja – Petőfi-emlékérméket bocsátott ki az MNB

cs3_admin

Az osztály bohócából a Nemzet Művésze – Reviczky Gábor 74 éves

Pászti Dániel

Oscar-díj – A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte a legjobb film díját

cs3_admin

A Guns ’N’ Roses 17 év után visszatér Budapestre

Pászti Dániel

Megjelent a TP-Kert 2023-as menetrendje

Pászti Dániel