Ópusztaszer

Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

Mézédes magyar szőlő, frissen préselt must, múltidéző programok és hagyományos mesterségek bemutatói várják azokat, akik szombaton ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, hogy ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mestersége fogásait. A látogatók találkozhatnak csipkeverővel, bútorfestővel, kádárral, bőrössel, kötélfonóval, papírmerítővel, kipróbálható a paprikafűzés és külüzés, a járgányos paprikamalommal őrölhető fűszerpaprika a vasárnapi leveshez, a kemencében finom étkek sülnek, a Nomád parkban 10. századi tevékenységek – kézi orsózás, rokkázás, szalagszövés – végezhetők. A Látogatóközpontban pedig Radics Béla gyűjtő és Szabó Dénes, az emlékpark munkatársa tart rendhagyó tárlatvezetést A szegedi halasbicska és a késesmesterség című kiállításon.
    Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvező – beérik a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthatnak a must leszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak mézédes magyar szőlőt és friss mustot is. Nem maradhat el a szürethez kapcsolódó mulatság sem, az autentikus népzenét a Rézhúros Banda szolgáltatja, a tánclépéseket pedig Nagy Róbert tanítja meg az érdeklődőknek.
    A Puszta házánál az idén a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának választott Koncz-Bisztricz Tamás tart vetítéssel egybekötött előadást, az érdeklődők megismerkedhetnek a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet madárvilágával, és tartanak solymászbemutatót is.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szabó Viktor

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor

Befejeződött a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda ópusztaszeri telephelyének korszerűsítése

Szabó Viktor

Elemlámpát előkeresni, idén is megrendezik a Kistelek-Ópusztaszer Éjszakai Gyalogtúrát

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább