Ópusztaszer

Családbarát Önkormányzat kitüntető címet kapott Ópusztaszer

A Parlamentben vette át Makra József polgármester a Belügyminisztérium és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete díját, a Családbarát Önkormányzat Díjat, melyet Csongrád megyében egyedül Ópusztaszer Önkormányzata nyert el.

Tizenhat hazai önkormányzat teljesítette azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az adott település viselhesse a „Családbarát Önkormányzat” elnevezést, ezzel pedig lehetőséget kapjon arra, hogy csatlakozzon a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatához. A szakmai elismerést pályázat útján lehetett elnyerni. A pályázatot a Nagycsaládosok Országos Egyesülete írta ki, nem először. Ópusztaszer pályázott, és nyert.

A tizenhat település önkormányzatának munkásságát a Parlament Vadásztermében többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke méltatta. A politikus azt mondta, ki kell adni a jövőben egy kislexikont, amelyben a díjazott településeken jól működő, igazán családbarát megoldásokat közzétennék.

Ópusztaszer méltatásakor az ünnepségen elhangzott: a hazai önkormányzatok között a Dél-alföldi település az egyetlen, ahol a nyílt testületi ülésekre minden alkalommal meghívják a helyi Nagycsaládos Egyesület ( Ópusztaszeren a Gyermekszív Nagycsaládos Egyesület) elnökét, Bereczkiné Tari Máriát. Ezt is követendő példának állították a díj átadásakor.

Makra József, Ópusztaszer polgármestere elmondta:

„Amikor a kitüntető címre pályáztunk, már akkor is, évek hosszú sora óta működött nálunk több, a családokat támogató intézkedés csomag. Nálunk például születéskor, majd első osztályba lépéskor, aztán ballagás idején is pénzt adunk a családoknak, ezzel is segítve az elindulást az életben, illetve az iskolakezdést. Az itt élők már számítanak is erre, mi pedig úgy gondoltuk, ha megpályázzuk a családbarát címet, talán több dologra lesz lehetőségünk, amelyekkel segítséget nyújthatunk a jövőben is.”

A pályázat kiírásakor az országos testület egyik legfőbb célja az volt, hogy olyan településeket díjazzanak, ahol érvényesül a kiírás minden pontja, de legfőképpen az, miszerint
„ …..sok mindent lehet tenni a családok érdekében, ha a település vezetőinek igazán fontos az ott élő családok sorsa, jól-léte. Gyakran nem is csak anyagiakról, mindössze szervezési kérdésekről, odafigyelésről van szó. És persze arról is, hogy a település vezetése ne hivatalként, hatóságként, hanem ténylegesen a települést szolgáló testületként tevékenykedjen…..”    

Ópusztaszeren a felsorolt pénzbeli segítség mellett három tanyagondnok dolgozik rendszeresen, akik a bölcsődés, óvodás és iskolás gyerekeket szállítják az otthonuk és az intézmények között. Ők hordják az ebédet is az időseknek, a bevásárlás, orvoshoz kísérés mellett. A faluban működő, mintegy nyolc civil egyesületet pedig a képviselő-testülettel karöltve, anyagilag is támogatja a hivatal. Az Önkormányzat dolgozói a falu valamennyi lakóját személyesen ismerik, valamennyiükhöz van egy-két jó szavuk, ez pedig hatalmas segítség a hivatali útvesztőben járatlan embereknek.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára is éppen ezeket emelte ki akkor, amikor a nyertes településekről beszélt. Az államtitkára azt mondta: az önkormányzatok pontosan tudják: alapvető társadalmi érdek, hogy a családok a lehető legjobban működjenek. A hivatali dolgozók mindent megtesznek azért, hogy a szülők nyugodtan merjék a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban hagyni gyerekeiket. Pogácsás Tibor szerint a családbarát önkormányzatok, köztük Ópusztaszer, ebben is az élen járnak.

Ópusztaszer szakmai elismerését Makra József polgármester vette át, őt a Gyermekszív Nagycsaládos Egyesület elnöke Bereczkiné Tari Mária, valamint Papp János tanyagondnok, és Czinkócziné Varga Ida, az Önkormányzat civilekkel foglalkozó munkatársa kísérte el.

A NOE Családbarát önkormányzat díját tizenhat település érdemelte ki: a főváros VI., XI., XVI. és XXI. kerülete, valamint Berettyóújfalu, Érd, Mezőberény, Nagykőrös, Szigetszentmiklós, Tata, Vác, Csepreg, Csomád, Felsőörs, Lébény és Ópusztaszer. Az ünnepség után az ópusztaszeri csapat tagjai elmondták: rengeteg ötletük van, folytatják a munkát. Ópusztaszer település családbarát település marad a jövőben is. 

kistelekjaras.hu



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Megnyitja kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Szabó Viktor

Újabb baleset: árokba borult egy személyautó Baks és Ópusztaszer között

Szabó Viktor

Közintézményekből lopott a 28 éves férfi Ópusztaszeren

Szabó Viktor

Elkészült az energetikai fejlesztés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Szabó Viktor

Az ópusztaszeri Bozsó Zoltán ismét az ország legjobb sportfavágója

Szabó Viktor

A Szobori búcsúra várják az érdeklődőket szeptember elején

Szabó Viktor

Átadták a Csongrád-Csanád Vármegye Díjakat

Szabó Viktor

Befejeződött a Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda ópusztaszeri telephelyének korszerűsítése

Szabó Viktor

Elemlámpát előkeresni, idén is megrendezik a Kistelek-Ópusztaszer Éjszakai Gyalogtúrát

Szabó Viktor

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább