Vélemény

Németország és Anglia recesszióban van már, de a Magyarország nevű várkastély jól tartja magát

Ismét Európa bajnokok lettünk a gazdasági növekedésben. Erről tanúskodnak az Európai Statisztikai Hivatal ma közzétett legfrissebb adatai. Hazánk 5,1 százalékkal növelte a GDP-jét, a legfontosabb kereskedelmi partnerünk Németország komoly bajba került és már csökken GDP-je. Ám a magyar gazdaság ma már nem függ annyira a külső tényezőktől és sokkal ütésállóbbá vált, mint korábban.

Magyarországgal már csak Románia tartja a lépését, bár ők is jócskán lemaradtak. Suppan Gergely a Takarékbank elemzője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a román növekedés fenntarthatatlan. Ismét adósságból emeltek bért, összesen 16 százalékos bérnövekedés tapasztalható és így értek el 5,1 százalékot. Ám eközben romlik a külkereskedelmi mérleg és költségvetési egyensúly. Míg nálunk a növekedés 5,1 százalék, és nem adósságból növekszünk. Sőt haladunk arrafelé, hogy szufficites legyen a költségvetésünk.

Év végén várható lassulás?

Varga Mihály pénzügyminiszter gyors kommentárjában úgy vélte, hogy a magyar gazdaság az év második felében komolyabb mértékben fog lassulni. Ám Suppan Gergely ezzel nem ért egyet, és szerinte a kormányzat túl óvatos. Szerinte a nyugat-európai lassulás már elérte a mélypontját és onnan már nem várható nagyobb negatív hatás. Igaz, hogy az autóipar gyengén teljesít, ám az Audi éppen most kezdte meg a Q3-as modelljének gyártását, ami ellensúlyozza a hazai autóipar gyengülését.

Boros Imre: hazai forrásokból növekedünk

A magyar gazdaság ma már nem exportvezérelt és sokkal ütésállóbb, mint volt. Emlékezetes, hogy valamikor ha Bokros Lajost felébresztették álmából, akkor csak azt hajtogatta, hogy export és export. Ma már ez nem így van. Az építőipar elképesztően erősen teljesít, és hatalmas húzóerő az idegenforgalom. Eközben folyamatosan nő a belső fogyasztás is. Ezek a hatások együttesen lehetővé teszik, hogy ne függjünk annyira a nyugat-európai konjunktúrától. Örömteli, hogy a növekedésünk immár sokkal gyorsabb, mint a többi V4 országé. Ám van is mit behoznunk, hiszen a szocialista kormányzás miatt elvesztegettünk majd’ egy évtizedet.

Véget ért Németország aranyévtizede

Az Európai Statisztikai Hivatal jelentése szerint az év második negyedévében a német gazdaság 0,1 százalékkal csökkent, ám ezen belül az ipar már recesszióban van. A holland tulajdonú ING Bank közgazdásza ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy:

az adatok határozottan jelezik a német gazdaság aranyévtizedének végét”.

A német gazdaság zsugorodott az elmúlt negyedéveben, ami főleg a globális bizonytalanságnak és a kereskedelmi háborúknak köszönhető. Az adatok szerint az év első három hónapjában még vérszegényen 0,4 százalékkal nőtt a GDP, ám a legfrissebb adatok szerint már megindult a csökkenés. Legnagyobb probléma a német iparban mutatkozik, és ezen belül főleg az autóipar helyzete egyre nehezebb. A Mercédesz például már veszteséges és az elmúlt negyedévben 1,6 milliárd eurós mínuszban zárt. De a többi nagy német autógyár, a BMW, a Volkswagen is veszteségekről, a globális eladások csökkenéséről számolt be. Emiatt elsősorban Kína a felelős, hiszen a világ legnagyobb autópiaca egyre gyengébben muzsikál. Suppan Gergely szerint azonban a német gazdaság egésze nem olyan gyenge és folyamatosan bővül a foglalkoztatottság. Az elemző szerint úgy tűnik, hogy eljutottak a mélyponthoz.

Néhány Európai adat

Éves összehasonlításban Magyarország 5,1 százalékos GDP-növekedéssel vezeti a listát, majd Románia következik 4,6 százalékkal és Lengyelország 4,1 százalékkal. A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül Németország 0,4 százalékos, Franciaország 1,3 százalékos, Spanyolország pedig 2,3 százalékos növekedést ért el, Olaszország stagnált.

A teljes cikket itt olvashatja el.

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szentesi Fidelitas: Tisztelt Szentesi Üdülőközpont és Szentesi Önkormányzat!

cs3_admin

Novák Előd: Tolvajokat támogat a Jobbik Újbudán is!

cs3_admin

Rákay Philip: Mégis mikorra esne Feri születésnapja?

cs3_admin

Kálomista Gábor: „Rendezők és producerek is fenyegették a Gyurcsány-film színészeit”

cs3_admin

Apáti Bence: Csepp a tengerben

cs3_admin

Szerveződik az új európai jobboldali szövetség Orbán Viktor vezetésével

cs3_admin

Segédmunkásként dolgoztatták, családjával együtt kitelepítették, édesapját börtönbe zárták a kommunisták, majd az egész világot meghódította

cs3_admin

Olvasói levél: az őszödi beszédet az órákon meg kellene ismertetni a tanulókkal

cs3_admin

Bencsik Gábor: Gyurcsány pontosan ott folytatja, ahol abbahagyta

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább