Vélemény

Németország és Anglia recesszióban van már, de a Magyarország nevű várkastély jól tartja magát

Ismét Európa bajnokok lettünk a gazdasági növekedésben. Erről tanúskodnak az Európai Statisztikai Hivatal ma közzétett legfrissebb adatai. Hazánk 5,1 százalékkal növelte a GDP-jét, a legfontosabb kereskedelmi partnerünk Németország komoly bajba került és már csökken GDP-je. Ám a magyar gazdaság ma már nem függ annyira a külső tényezőktől és sokkal ütésállóbbá vált, mint korábban.

Magyarországgal már csak Románia tartja a lépését, bár ők is jócskán lemaradtak. Suppan Gergely a Takarékbank elemzője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a román növekedés fenntarthatatlan. Ismét adósságból emeltek bért, összesen 16 százalékos bérnövekedés tapasztalható és így értek el 5,1 százalékot. Ám eközben romlik a külkereskedelmi mérleg és költségvetési egyensúly. Míg nálunk a növekedés 5,1 százalék, és nem adósságból növekszünk. Sőt haladunk arrafelé, hogy szufficites legyen a költségvetésünk.

Év végén várható lassulás?

Varga Mihály pénzügyminiszter gyors kommentárjában úgy vélte, hogy a magyar gazdaság az év második felében komolyabb mértékben fog lassulni. Ám Suppan Gergely ezzel nem ért egyet, és szerinte a kormányzat túl óvatos. Szerinte a nyugat-európai lassulás már elérte a mélypontját és onnan már nem várható nagyobb negatív hatás. Igaz, hogy az autóipar gyengén teljesít, ám az Audi éppen most kezdte meg a Q3-as modelljének gyártását, ami ellensúlyozza a hazai autóipar gyengülését.

Boros Imre: hazai forrásokból növekedünk

A magyar gazdaság ma már nem exportvezérelt és sokkal ütésállóbb, mint volt. Emlékezetes, hogy valamikor ha Bokros Lajost felébresztették álmából, akkor csak azt hajtogatta, hogy export és export. Ma már ez nem így van. Az építőipar elképesztően erősen teljesít, és hatalmas húzóerő az idegenforgalom. Eközben folyamatosan nő a belső fogyasztás is. Ezek a hatások együttesen lehetővé teszik, hogy ne függjünk annyira a nyugat-európai konjunktúrától. Örömteli, hogy a növekedésünk immár sokkal gyorsabb, mint a többi V4 országé. Ám van is mit behoznunk, hiszen a szocialista kormányzás miatt elvesztegettünk majd’ egy évtizedet.

Véget ért Németország aranyévtizede

Az Európai Statisztikai Hivatal jelentése szerint az év második negyedévében a német gazdaság 0,1 százalékkal csökkent, ám ezen belül az ipar már recesszióban van. A holland tulajdonú ING Bank közgazdásza ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy:

az adatok határozottan jelezik a német gazdaság aranyévtizedének végét”.

A német gazdaság zsugorodott az elmúlt negyedéveben, ami főleg a globális bizonytalanságnak és a kereskedelmi háborúknak köszönhető. Az adatok szerint az év első három hónapjában még vérszegényen 0,4 százalékkal nőtt a GDP, ám a legfrissebb adatok szerint már megindult a csökkenés. Legnagyobb probléma a német iparban mutatkozik, és ezen belül főleg az autóipar helyzete egyre nehezebb. A Mercédesz például már veszteséges és az elmúlt negyedévben 1,6 milliárd eurós mínuszban zárt. De a többi nagy német autógyár, a BMW, a Volkswagen is veszteségekről, a globális eladások csökkenéséről számolt be. Emiatt elsősorban Kína a felelős, hiszen a világ legnagyobb autópiaca egyre gyengébben muzsikál. Suppan Gergely szerint azonban a német gazdaság egésze nem olyan gyenge és folyamatosan bővül a foglalkoztatottság. Az elemző szerint úgy tűnik, hogy eljutottak a mélyponthoz.

Néhány Európai adat

Éves összehasonlításban Magyarország 5,1 százalékos GDP-növekedéssel vezeti a listát, majd Románia következik 4,6 százalékkal és Lengyelország 4,1 százalékkal. A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül Németország 0,4 százalékos, Franciaország 1,3 százalékos, Spanyolország pedig 2,3 százalékos növekedést ért el, Olaszország stagnált.

A teljes cikket itt olvashatja el.

enerzol300

- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kovács István: Nem elég, ha igazunk van, azt meg kell tudnunk védeni

cs3_admin

Kubatov Gábor: A könnyű győzelmek mindig értéktelenebbek

cs3_admin

Rákay Philip: Négy éve kezdték az álomgyilkosok

cs3_admin

Bohár Dániel: A világbéke kimaradt

tk_arpad

Bayer Zsolt: Seattle belvárosa és a Capitolium

tk_arpad

Karikó Katalin: „Most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás”

cs3_admin

Hámori Tamás: Újhelyi képviselő úr kijelentette, a kormány nem “az emberek” valódi gondjaival foglalkozik

cs3_admin

Hámori Tamás: Párhuzamos valóság – kétszer

cs3_admin

Orbán Viktor: Európa nem hódolt be

cs3_admin

Honlapunk megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) kell elhelyeznünk számítógépén, Ön bármikor módosíthatja ezeket a beállításokat a böngészőjében. Elfogadom Olvasd tovább