Csongrád

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Csongrádon: fel kell gyorsítani a haderő fejlesztését

Átadták a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium új oktatási központját Csongrádon, ami egykori csongrádi „Síp iskola” épületében jött létre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium új oktatási központjának átadásán azt mondta, az a feladat, hogy képessé tegyék a magyar hadsereget és közvetve a társadalmat is Magyarország védelmére és a magyar emberek biztonságának garantálására.

Saját erőből és a nemzetközi védelmi rendszerhez kapcsolódva, hiszen a kettő egymás nélkül nem megy – fűzte hozzá.

A haderőfejlesztés lépései közül a politikus elsőként a magyar haderő átfegyverzését emelte ki.

Az alapoktól induló fejlesztések érintenek minden haderőnemet és minden eszközt – mondta a miniszter, és a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek mellett a Gestamen fegyvercsaládot említette, mely pisztolyváltozatának csapatpróbái már elkezdődtek.

Csongrád, 2023. május 26. A Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium új oktatási központja épületének aulája az átadása napján Csongrádon 2023. május 26-án. MTI/Máthé Zoltán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, a hadiparnak komoly hagyományai vannak Magyarországon, ám azt részben a korszellem, részben a kormányok “hanyagsága” miatt gyakorlatilag a semmiből kell újjáépíteni.

A magyar hadipar komoly mértékben hozzájárul a haderő átfegyverzéséhez, harcképességének növeléséhez – közölte a miniszter.

A politikus a legfontosabbnak azonban a haderő “emberi oldalának” átalakítását nevezte.

Ehhez egyaránt szükségesek szervezeti változások, a harci morál fejlesztésére, hogy tekintélye és tisztelete legyen a magyar katonának. Ennek érdekében korábban nem alkalmazott gyakorlatokat hajtanak végre, a kiképzésben új elemek jelennek meg – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felhívta a figyelmet a közelmúltban megalakult Területvédelmi Erők Parancsnokságára, amely az egész országot lefedő, helyi tartalékosokra épülő szervezeti egység.

A miniszter szólt a Honvéd kadét programról is, amelyhez idén 125 középfokú intézményben 7109 fiatal csatlakozott.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kifejtette, a Diana Fegyvertechnikai Technikumba járó diákok a magas szintű szakmai ismeretek mellett olyan értékrendet, életszemléletet is kapnak, amelyre a társadalomban óriási szükség van.

Bozó Gábor, az iskola igazgatója elmondta, a fegyverműszerésztechnikus-, fegyvergyártószaktechnikus-, fegyvergyártómester-képzés több évtizedes múltra tekint vissza Csongrádon.

A technikum korszerű épületében adottak a feltételek az európai színvonalú duális oktatáshoz. A technikumban 400-500 diák tanul majd, és az intézmény évente száz magasan képzett szakembert bocsát ki a honvédelmi ágazatban.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A DK csongrádi „biszbasszárusának” a helyesírás sem az erőssége

Szabó Viktor

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Csongrádi házakból lopott informatikai eszközöket egy csanyteleki férfi

Szabó Viktor

Két fontos programpontot mutatott be Csongrád fideszes polgármesterjelöltje

Szabó Viktor

Autóból lopott egy férfi Csongrádon, elkapták a zsaruk

Szabó Viktor

Mindszentnél vízbe engedett pontyot fogtak Csongrádon

Szabó Viktor

Árokba borult egy autó Csongrád és Szentes között

Szabó Viktor

Szentesi, csongrádi vállalkozók figyelem, fontos nap lesz a hétfő! 

Szabó Viktor

Vért adtak a csongrádi Sághy diákjai

Szabó Viktor