Csongrád

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Csongrádon

Csongrádon is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A Művelődési Központ Magyar Király dísztermében tartott megemlékezésen Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

Beszédében megemlékezett azokra a csongrádiakra is, akik a forradalom és szabadságharc napjaiban lépni mertek, mert tudták, hogy a szabadság visszanyerése az élet és a jövő alapját jelenti. A Batsányi János Gimnázium tanulóira, akik abban az oktatási intézményben tanultak, melynek falaira tankcsövek meredeztek. A szervezkedő bútorgyári, téglagyári munkásokra, a gépállomás dolgozóira, a tüntető tömegre, a pedagógusokra, s mindazokra, akik részt vettek a Zója, azaz a Felszabadulási emlékmű Tiszába süllyesztésében, s helyére kőből készült turulmadár felállításában. Azokra a csongrádiakra, akik leginkább a boltokban és a fodrásznál érintkeztek és tárgyalták meg a városban történt eseményeket, a több éve beléjük nevelt alapvető bizalmatlansággal, titokban hallgatták a Szabad Európa rádiót, amelyet hiába zavartak, a kis Néprádión mégis be lehetett fogni. Azokra, akik az éhező pesti forradalmárok segítségére siettek élelmiszerszállítmányokkal.

Az ünnepi műsor urán kerültek átadásra a helyi kitüntető díjak, majd a rendezvény végén a résztvevők megkoszorúzták a Szentháromság tér 1956-os emlékművet.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Változatos tavaszi eredmények az Oxigénfalóknál

Szabó Viktor

Nyomozás indult annak a férfinak az ügyében, aki kerékpárt lopott Csongrádon

Szabó Viktor

Fantasztikus hangulatban telt a „Fussuk Le!” félmaraton Csongrádon

Szabó Viktor

Frontális karambol történt Csongrádon

Szabó Viktor

Sport és élménytábor lesz Csongrádon

Szabó Viktor

Sok sikert szentesi, csongrádi és környékbeli diákok!

Szabó Viktor

A DK csongrádi „biszbasszárusának” a helyesírás sem az erőssége

Szabó Viktor

Szentesen és Csongrádon is ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

Szabó Viktor

Csongrádi házakból lopott informatikai eszközöket egy csanyteleki férfi

Szabó Viktor