Térség

Illegális gyümölcsfaoltványok megsemmisítését rendelte el a Nébih Csongrád megyében

Beautiful branch of a fruit tree with blossom flowers white petals

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte kétezer, illegálisan forgalmazott és hiányosan dokumentált gyümölcsfaoltvány megsemmisítését az internetes hirdetések nyomán végzett ellenőrzések során – közölte a Nébih szerdán a honlapján.

    Mint írják, a járványhelyzet miatt a piacokról és vásárokról kiszorult szaporítóanyag-árusok közül sokan az interneten folytatják tevékenységüket, ezért a Nébih szakemberei fokozottan vizsgálják az e fórumokon megjelenő hirdetéseket.
    A hivatal munkatársai a múlt héten az internetes felderítéseket követően két helyszínen tartottak ellenőrzést Heves és Csongrád megyében, amelyek nyomán 2000 gyümölcsfaoltvány megsemmisítését rendelték el.
    A szaporítóanyagok többségén mindkét helyen csupán színes képek ábrázolták az értékesíteni kívánt fajtát. Ráadásul, a növények állapota sem volt megfelelő, elenyésző gyökérmennyiséggel, a tűző napon, esetenként kivirágozva várták a vásárlókat. Emellett az eladó nem rendelkezett növényegészségügyi regisztrációs számmal, hiányzott a növények származását igazoló dokumentum és az egyedi (növényenkénti) hatósági címke is.
    A gyümölcsfaoltványok bizalmi termékek, így nagyon fontos, hogy mindenki ellenőrzött, megbízható helyről vásároljon, mert csak így juthat garantáltan fajtaazonos, életképes szaporítóanyaghoz – figyelmeztet a Nébih. A hivatal azt kéri, ha valaki olyan szaporítóanyag-árusításról szerez tudomást, amely nem az előírásoknak megfelelően történik, netán megkárosítják egy ilyen vásárlás során, jelezze észrevételét a szgy-szap@nebih.gov.hu email címen.

MTI



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Kizártak egy politikust a Fideszből, mert a párt jelöltje ellen indul a választáson

Szabó Viktor

Pályázatok, játszóterek

Szabó Viktor

A Fidesz már nem számít Gémes László munkásságára

Szabó Viktor

Szabó Magda regényének dramatizált változatát mutatják be

Szabó Viktor

Még csak tavasz van, de itt az első tűzgyújtási tilalom Szentes és Csongrád térségében!

Szabó Viktor

Szentesiek, csongrádiak vigyázzatok! Idén a szokásosnál is korábban jöhetnek a kullancsok!

Szabó Viktor

Óvatosan a Szentes, Csongrád és Kistelek környéki utakon (is)!

Szabó Viktor

Jó hír a szentesi és csongrádi autósoknak is! Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben!

Szabó Viktor

Munkácsy, a festőfejedelem musicalt mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Viktor