Kult

Szabó Magda Kígyómarás című színművével indítja az évadot a Békéscsabai Jókai Színház

Szabó Magda Kígyómarás című színművével indítja a 2024/2025-ös évadot a Békéscsabai Jókai Színház. Pataki András rendezésében szeptember 13-án mutatják be az Újszínházzal közös darabot a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta, nem a díszletek, hanem a színészek lesznek “közösek”, három újszínházas vendégművésszel játsszák le ősszel a bérletes időszakot Békéscsabán; majd jövő januárban mutatják be Budapesten a darabot, ahol még “évekig futhat”. Ez egy remek lehetőség, hogy megmutathassák magukat a színészeink a fővárosban – húzta alá. 

Pataki András Jászai Mari-díjas rendező – aki a darab díszleteit is tervezte – kifejtette, a mű egy családtörténeten keresztül három történelmi korszakban a 20. század keresztmetszetét adja. Alapja Szabó Magda Disznótor című regénye, amelynek alapmotívumát aztán az író maga dolgozta át színművé. A történet 1929-ben, 1943-ban és 1955-ben játszódik. Bár a politikai berendezkedés mindhárom korszakban – de egy emberöltőben – alapvetően más volt, a közös mindenhol a válság, a pénzhiány, a megmaradásért folytatott küzdelem. A korokat jól kell érzékeltetni a ruhákban és a kellékekben – húzta alá a rendező. “A megváltoztathatatlan sorstragédia kimenetelét szakrális síkra hozzák” egy 1955 karácsonya előtt titokban zajló betlehezemezéssel, a motívum egyúttal visszatér a jelenetváltásoknál is. Pataki András elárulta: az első és az utolsó jelenet ugyanaz lesz, így a nézők már ismerni fogják a történet végkimenetelét, de a miértek csak a két részben játszott darab végére válnak világossá. A rendező hangsúlyozta, az identitását feladó ember gyökértelenné válik és megsemmisül. “A hazugságnak, az önazonos élet hiányának tragédia a vége” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt hiteles, mértéktartó színészi játékkal kell bemutatni, ami által a darab “igazi nagy színészi feladat lesz”. 

A főbb szerepeket Pásztor Edina, Oláh Tánia, Papp Attila, Beszterczey Attila, Katkó Ferenc, Liszi Melinda és Nánási-Veselényi Orsolya alakítja.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Szüreti hétvége és káposztafőző verseny Csongrádon 

kissferenc

Szobori búcsú az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – igazi értékteremtő családi nap 

cs3_szerk5

“Bent:Csend. A Béke itt kezdődik…” – Reményik Sándor

cs3_szerk5

Olvasói levél: Egy rockzenei legenda születése…

cs3_szerk2

Érkezik a Reptér Szentesre!

cs3_szerk2

Több mint két hónapon át kínál minden este programot a Szarvasi VíziSzínház

cs3_szerk2

Jubileumi évadára készül a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház

cs3_szerk2

Benedek Miklóst választották a nemzet színészévé

cs3_szerk2

Csongrádi szobrász alkotását avatta fel a Magyar Országgyűlés alelnöke

cs3_szerk2