Pusztaszer

Pásztorünnep volt Pusztaszeren

Május elsejét a pusztaszeriek igazi magyaros hangulatban ünnepelték. A Hagyományőrzők a Jövő Nemzedékeiért az Agrárminisztérium támogatásával a HUNG-2023-10395 azonosító számú pályázat keretében népi hagyományápoló és hungarikumokat népszerűsítő fesztivált szervezett.

Az időpont a népi hagyomány szerinti Szent György-napi első kihajtásához igazodóan került kiválasztásra. A rendezvényt – a későbbi nemzeti étkeknek való helycsinálás szándékával – a nemzeti összetartozást szimbolizálva a 64 vármegye emlékére 64 x 64 méteres távon szervezett futóverseny nyitotta. Ezt követte a solymász és vadászbemutató, mely szintén ősi magyar hagyományokhoz kapcsolódott.

Miközben rotyogtak a nemzeti étkeink a bográcsokban, a pásztorok egyik legfontosabb munkaeszközével, a karikás ostorral ismerkedhettek a helyiek, és ostorpattogtató versenyt is rendeztek. A vidám hangulatról a Por zenekar gondoskodott. A helyiek velük együtt énekelték a szívhez szóló magyar nótákat. Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita az egykori Nagy-Magyarország területén gyűjtött néptáncokat mutatott be.

A Pusztaszeri Dalárda koncertjén a vidékre jellemző, és vidéken igen közkedvelt népdalok és magyar nóták csendültek fel citerakísérettel. A táncházon mindenki részt vehetett kortól függetlenül. A rendezvényről nem hiányozhattak a pásztorok leghűségesebb segítőtársai, a kutyák sem. A kilenc ősi magyar pásztor és vadászkutya mindegyik fajtája képviseltette magát a bemutatón. A tenyésztők rövid ismertetőket tartottak. A bátrabbak személyesen is kapcsolatot létesíthettek a meseszép négylábúakkal egy-egy pacsi, illetve simogatás keretében.

A napot a Szélműves Zenekar fergeteges koncertje koronázta meg, ahol „felturbózott” népdalátdolgozásokat hallhattunk. Az ilyen és ehhez hasonló jeles napok tovább erősítik a helyi közösség összetartását, és a környék lakosságának figyelmét is Pusztaszer felé irányítják.



- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

Hungarikumkavalkád volt a sportcsarnokban Pusztaszeren

Szabó Viktor

Pásztorünnep lesz Pusztaszeren

Szabó Viktor

Utazó kiállításokra várnak Pusztaszeren

Szabó Viktor

Ocskó-Almási Anita is nagy bejelentést tett

Szabó Viktor

Speciális komplexitásra törekvő metodusok bevezetése a pusztaszeri tehetséggondozásban

Szabó Viktor

Innovatív megoldások a pusztaszeri tehetségek gondozásában

Szabó Viktor

A sofőrt a tűzoltók vágták ki a roncsból, amikor egy autó fának csapódott a nagy ködben

cs3_admin

Szoba égett egy pusztaszeri tanyán

cs3_admin

Kuvaszfesztivált rendeztek Pusztaszeren

cs3_admin