Belföld Külföld

Szijjártó Péter: szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni

Magyarország és Dánia is rendkívül elkötelezett a szigorú bevándorláspolitika mellett, s hazánk a soros európai uniós elnökségének idején is prioritásként fogja kezelni a migráció megállítását – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Koppenhágában.

A tárcavezető a dán kollégájával, Lars Lokke Rasmussennel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy elsősorban a közelgő magyar európai uniós elnökség prioritásairól egyeztettek. Leszögezte, hogy erre olyan időszakban kerül sor, amikor a közösség nincs a legjobb formában, mivel az utóbbi években drámai módon romlott a biztonsági helyzete és a versenyképessége is.

Ezzel összefüggésben pedig a magyar soros elnöki félév legfőbb céljának nevezte Európa biztonságának és versenyképességének javítását.

Kiemelte, hogy szigorú bevándorláspolitika nélkül nem lehet Európa biztonságáról beszélni, ugyanis ha továbbra is folytatódik a migránsok vonzása, akkor súlyosbodni fognak a biztonsági kihívások, nagyobb teret fog nyerni a szervezett bűnözés, fokozódni fog a terrorveszély. “Márpedig ezek egyikére sincsen szükségünk” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország rendkívül elkötelezett a szigorú bevándorláspolitika mellett, amely a szilárd határvédelmen alapul, olyan megközelítésen, amely nem a migráció kezelésére, hanem annak megállítására összpontosít.

A szavai szerint világossá kell tenni, hogy bevándorlók kizárólag törvényes úton érkezhetnek Európába, emellett pedig oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van, nem a problémákat kell importálni.

Majd figyelmeztetett, hogy Afrika népessége a következő húsz évben 750 millióval fog nőni a becslések szerint, ezen emberek számára pedig gondoskodni kell majd munkahelyekről, egészségügyi ellátásról, oktatásról.

“És ha ez nem sikerül, akkor olyan kihívással találhatjuk szemben magunkat, amellyel soha nem tudunk megbirkózni” – fejtette ki.

Emellett a koppenhágai kormány bevándorláspolitikáját is méltatta, mondván, hogy Dánia azon kevés ország közé tartozik az Európai Unióban, amely a józan ész talaján áll a migráció tekintetében.

Rámutatott, hogy téma volt Dánia szigorú bevándorláspolitikája és több érdekes kezdeményezése is a közelmúltból azt illetően, hogy miként lehetne megálljt parancsolni a migrációnak az EU-ban.

Szijjártó Péter ezután arra is kitért, hogy Magyarország és Dánia is exportorientált gazdaság, s mindkét ország sikeres ezen a téren, amiért sokat kellett dolgozniuk.

“Ezért a közös érdekünk, hogy a világkereskedelem akadálymentes legyen, tisztességes és egységes” – jelentette ki.

Ennek kapcsán pedig úgy vélte, hogy az EU-nak fel kell gyorsítania a szabadkereskedelmi tárgyalásokat, különösen a gyors gazdasági növekedést produkáló államokkal, például Délkelet-Ázsiában.

Illetve közölte, hogy a kereskedelmi vitákat a józan ész talaján kell tartani, amennyire csak lehetséges, és nem szabad beléjük keverni az ideológiai kérdéseket.

A miniszter végezetül üdvözölte a két országot egymáshoz fűző kötelékeket, sikertörténetnek nevezve a gazdasági együttműködést.

Elmondta, hogy a dán cégek a húsz legnagyobb külföldi beruházói közösség között vannak hazánkban, közülük hárommal is stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány.

Továbbá tudatta, hogy tavaly 1,6 milliárd eurót ért el a kétoldalú kereskedelmi forgalom, ami új csúcsot jelent.- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Szabó Viktor

Nagy István: véget kell vetni az Európai Unió képmutató mezőgazdasági politikájának!

Szabó Viktor

Állatoknak nevezte a Fidesz szavazóit Magyar Péter

Szabó Viktor

Donald Trump: Orbán Viktor nem akar háborút, és én sem akarok háborút

Szabó Viktor

Bejelentették: francia katonák érkeznek az orosz–ukrán háborúba

Szabó Viktor

Kiderült, ki lesz a következő magyar űrhajós

Szabó Viktor

Szentesi, Csongrádi és környékbeli mezőgazdászok figyelem! Kihirdették a tartósabb vízhiányos időszakot!

Szabó Viktor

Lomnici Zoltán: minden idők legnagyobb békemenete készül

Szabó Viktor

Menczer Tamás: az EP-választás legfontosabb kérdése, hogy Európa háborúba megy vagy béke lesz

Szabó Viktor