Csongrád Szentes

Szinten tartó kiképzésen vettek részt a Szentesi katonák Csongrádon

A MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katona búvárai a zárt téri, barlangi merülés szabályait, gyakorlati fogásait gyakorolták.

Több évtizedes múlttal rendelkezik az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Búvár Kiképző Bázisa. Az ország egyetlen kiképző központja a napokban szinten tartó búvár kiképzést tartott a Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda medencéjében. A három napos eseményen 6 katonai búvár vett részt, ahol az eddigi ismeretek megerősítése volt a cél. A búvár beosztású katonák rendszeresen gyakorlatoznak, hiszen nagyon fontos, hogy a meglévő tudásanyagot készség szintjére emeljék, amelyhez komoly fizikai erőnlét is szükséges. Ehhez a kiképzéshez a medencék vize tökéletes, hiszen a látási viszonyok kiválóak, így az esetleges hibákat is azonnal tudják korrigálni. A kiképzés szakmai felelőse Tóth László főhadnagy nagyon ideálisnak tartja a környező mesterséges és természetes vizeket a merülésre.

„A térségünkben nagyon jó kapcsolatokat ápolunk és a műszaki ezred búvár alakulata több ízben vett már részt a környék különféle helyszínein. Minél több helyen vagyunk jelen akár a kiképzés szempontjából is, annál magasabb a képzés színvonala, hiszen a búvároknak tudniuk kell alkalmazkodni a különféle körülményekhez, helyzetekhez. A búvárok felderítő katonák is egyben, akiknek nagyon összetett a feladatkörük, és ez az éves kiképzésben is megnyilvánul. Ezeken a gyakorlatokon erre a széleskörű feladatrendszerre készítjük fel a katonákat” -mondta el portálunknak Tóth László főhadnagy.

A megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteket folyamatosan ismétlik és megerősítik, mivel a víz alatti folyamatokhoz fokozatosan hozzá kell szokniuk a katonáknak. A látási viszonyok minden merülés alkalmával mást mutathatnak, ezért a búvároknak ismerniük kell a felszerelést, tudniuk kell megfelelően használni a kommunikációs lehetőségeket, és el kell végezni a feladatukat a legmostohább körülmények között is. A kezdő szint elérése után már képessé válnak az adott feladatok végrehajtására.

„Mindig is büszkék voltunk a kiképző bázisunkra, ami egyedülálló az országban. Az alapképzés mellett a szakképzésnek is a Szentesi Műszaki Ezred a kiképző bázisa, így a búvároktatókat is itt képezzük. Ez egy nagyon nehéz, és kihívásokkal teli szakma, de megvannak a szépségei is. Komoly orvosi és pszichológiai vizsgálat előzi meg a képzést, de aki erre vállalkozik az biztosan egy életre szóló döntést hoz. Nagyon jó helyi személyi bázissal rendelkezünk, de természetesen várjuk mi is a fiatalokat, hiszen szükség van az utánpótlásra ezen a területen is” – mondta el a főhadnagy.

Most medencében gyakorlatoztak, de a jövő hét folyamán már a hidegvizes merülést követően, ha az időjárás ehhez megfelelő lesz a jég alatti merülés következik a képzési folyamatban.

Fotók: Cs3.hu + MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred- Hirdetés -

Hasonló bejegyzések

A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt egy diákját megkörnyékező tanár ellen

Szabó Viktor

70 éves korában elhunyt a szentesi vízilabdázók egyik legnagyobb szurkolója

Szabó Viktor

Ismét vár a part a Körös-torokban

Szabó Viktor

Bronzkori földvárat találtak a régészek Csongrádon

Szabó Viktor

Égett a tarló Szentes közelében, két város tűzoltói érkeztek a helyszínre

Szabó Viktor

Traktorral ütközött össze egy kisteherautó Szentes és Szarvas között

Szabó Viktor

Körös-toroki nyaralókból lopott egy trió, akik ellen nyomozás indult

Szabó Viktor

Cs3.hu Család, riadó! Eltűnt egy Csongrádi nő, segítsünk megtalálni!

Szabó Viktor

Világranglista vezető és Európa-bajnok lett a csongrádi származású Kovács Marci

Szabó Viktor